Naslovna Zdrava Hrana Hrana za zdravo srce, evo koje namirnice čiste krvne sudove

Hrana za zdravo srce, evo koje namirnice čiste krvne sudove

Pogledajte kako hranom na najbolji način očistiti krvne sudove.

643
0

Lekari i nutricionisti savetuju da se beli pirinač zameni integralnim, i da češće treba jesti zob, ječam i druge žitarice koje su nepravedno zapostavljene.

Žitarice su veoma zdrave namirince koje snižavaju loš holesterol i blagotvorno deuju na organizam. Često su jedan od važnijih obroka u dijetama jer produžuju osećaj sitosti, blagotvorne su za probavu, a štite srce i ceo kardiovaskularni sistem. Heljda je veoma zdrava žitarica, a brzo se priprema, malo vremena je potrebno da se skuva, ali pre pripreme treba je potopiti u vodu. 

Kurkumin je prirodni pigment i najvredniji sastojak kurkume, biljke koja se tokom istorije koristila kao začin i sredstvo za lečenje. Karakterističnu boju ima zahvaljujući kurkuminu koji je delotvoran za snižavanje šećera i holesterola u krvi.

Avokado je veoma kalorična voćka, čak 160 kalorija ima u 100 grama ploda, ali reč je o zdravim masnoćama – oleinskoj kiselini. Nezasićene masne kiseline kojih ima u avokadu smanjuju loš holesterol u krvi i veoma doprinose zdravlju srca i krvnog sistema. U 100 grama avokada ima 2 grama belančevina zbog čega se smatra veoma dobrom alternativom za vegane i ljude koji ne jedu meso ili ribu. Avokado se najčešće maže na tost, prave se umaci od njega, a moreplovci su ga nekada koristili kao maslac.     

Losos je jedna od najzdravijih riba, karakteristične boje mesa. U 100 grama lososa ima oko 200 kalorija, ali i 20 grama belančevina. Omega-3 masne kiseline, kojih ima u ovoj ribi, smanjuju masnoću u krvi, takođe je dobar izvor selena, fosfora, kalijuma i vitamina B.

Beli luk sprečava starenje i začepljenje arterija, značajno smanjuje holesterol u krvi i veoma je značajan u borbi protiv srčanih bolesti, kao i kod uobičajenih prehlada. U narodnoj i tradicionalnoj medicini oduvek zaizima važno mesto, a čuveni Pitagora ga je nazivao “kraljem začina”.