Naslovna Poljoprivreda Kako i kada zalivati baštu

Kako i kada zalivati baštu

Pravo vreme za zalivanje bašte je rano ujutru ili kasno uveče, kada sunce zađe.

1807
0
Foto: Pixabay

Ako ste početnik u gajenju povrća i prvi put imate baštu, veoma je važno da znate kada i kako zalivati biljke. U želji da im bašta buja, mnogi od nas često greše i povrće zalivaju neadekvatnim količinima vode u pogrešno vreme. 

Iskusni povrtari reći će da je bašte najbolje zalivati u ranim jutarnjim satima ili uveče kada sunce zađe. Zalivanje u najtoplijem delu dana, može biti fatalno za biljke. Ukoliko imate mogućnosti, najbolje biljke zaliti rano ujutru, jer će tako imati vode tokom celog dana. Ako vremena za baštu imate tek uveče, sačekajte da se zemlja ohladi i zalijte povrće, tada će voda prodreti dublje u zemlju, neće odmah ispariti i vaše biljke imaće dovoljno vlage.

Treba voditi računa i o količini vode kojom se biljke zalivaju. Preporuka je da se biljke ređe zalivaju, ali obilnije. Kako bi sprečili sušenje zemljišta u bašti, potrebno je da biljke redovno okopavate. Tako održavati gornji sloj rastresitim i uklanjate korov koji iz zemlje crpi vlagu i hranljive materije koje su potrebne povrću da bi raslo i razvijalo se.

Foto: Pixabay

Jedno od najvažnijih pravila je – ne polivajte lišće kada zalivate biljke. Ako biljke zalivate odozgo, kvasite celu stabljiku, a mokro lićše idealno je za razvijanje raznih bolesti. Najbolje zalivati biljke do zemlje, ravnomerno oko stabljike, tako se voda ravnomerno rasporedi.

Povrtari koji uzgajaju povrće na velikim površinama, ukoliko za to imaju mogućnosti, imaju ugrađene sisteme “kap po kap”. Velike su prednosti ovakovog sistema zalivanja bašta, sistem se automatski uključuje i isključuje, a biljke uvek imaju dovoljne količine vode.