Naslovna Poljoprivreda Stočarstvo i pčelarstvo Kinezi potvrdili novi slučaj afričke svinjske kuge, u Srbiji potvrđena u ova...

Kinezi potvrdili novi slučaj afričke svinjske kuge, u Srbiji potvrđena u ova tri okruga u januaru i februaru

706
0

Kinezu su u ponedeljak saopštili da su registrovali i potvrdili prvi slučaj afričke svinjske kuge kod svinja koje su ilegalno prevezene u region Unutrašnje Mongolije.

Kuga koja je primećena na farmi od 200 prasadi u gradu Ordosu, dovela je do uginuća 92 životinje.

Foto: Pixabay

Kina je inače, kako prenosi agencija Rojters već prijavila
nekoliko novih slučajeva smrtonosne afričke svinjske kuge.

Kakva je situacija u Srbiji?

Podsetimo, Uprava za veterinu proglasila je u januaru početkom godine epidemiju afričke kuge divljih svinja na teritoriji tri lovišta u Pirotskom okrugu, nekoliko lovišta Borskom okrugu, dok je u februaru proglašena epidemija i u Zaječarskom okrugu.

„Zbog nastale situacije, preduzete su sve neophodne mere i angažovani su svi resursi veterinarskih i lovnih organizacija“, naveli su tada iz Uprave za veterinu.

Šta je afrička kuga kod svinja?

Zarazna virusna bolest domaćih i divljih svinja, koja se širi kontaktom zaraženih sa zdravim, ishranom svinja pomijama u kojima ima kontaminiranih ostataka hrane, kontaminiranom obućom, odećom, predmetima, opremom, stajnjakom. Za ovo oboljenje svinja ne postoji određena terapija niti vakcina.

Stručnjaci ističu da virus afričke kuge ne predstavlja opasnost po ljude i druge vrste životinja.

Foto: Pixabay

U slučaju da se pojavi virus na određenom gazdinstvu, u Pravilniku o merama za rano otkrivanje, dijagnostiku, sprečavanje širenja, suzbijanje i iskorenjivanje zarazne bolesti AKS, navodi se da se ubijaju sve svinje na zaraženom imanju, bez odlaganja i pod nadzorom veterinarskog inspektora, na način koji obezbeđuje da se tokom uništavanja i prevoza leševa i materijala spreči širenje virusa.

Koji su simptomi?

Kako se navodi u Priručniku za veterinare o ovoj zaraznoj bolesti, koji je objavljen na sajtu Uprave za veterinu, znaci oboljenja se javljaju nakon inkubacionog perioda od 2 do 7 dana. Oni uključuju visoku temperaturu, tešku depresiju, anoreksiju, krvarenja po koži, konjunktivitis, povraćanje, vodenastu do krvavu dijareju, ubrzano disanje i puls, abortuse gravidnih krmača, cijanozu i inkoordinaciju. Svinje obolele od AKS imaju tešku limfopeniju koja nastaje usled apoptoze limfocita. Akutnu, letalnu formu bolesti prate hemoragične lezije (petehije, krvarenje iz nosa), trombocitopenija i povećana vaskularna propustljivost sa ekstravazacijom.

Foto: Pixabay

U blažim akutnim oblicima bolesti prisutni su respiratorni poremećaji (kašalj, kijanje, otežano disanje) i gastrointestinalne smetnje u vidu dijareje, ali i opstipacija.

Inače, Afrička svinjska kuga pojavila se je 1960. godine u Španiji, Portugaliji i Sardiniji. Nakon pojave bolesti u Gruziji 2007. godine, proširila se na području Ruske Federacije i od tada se bolest progresivno širi ka centralnoj i jugoistočnoj Evropi.