Naslovna Poljoprivreda Kleka vrti gde malina neće – kako od ove kulture zaraditi više...

Kleka vrti gde malina neće – kako od ove kulture zaraditi više nego na drugom voću?

182
0

Meštani Nove Varoši već godinama obavljaju jedan jako unosan posao. Naime, kada rodi kleka, narod iz ovog naselja se baca u berbu koja je em relativno laka, em lukrativna.

Berba klekovih bobica u selima Novovaroškog kraja već je uspostavljena kao tradicija, predstavljajući istovremeno način za planinske stanovnike da ostvare prihod. Početna cena ovog šumskog ploda iznosila je 300 dinara po kilogramu, ali već sada je porasla na 450 dinara. Tokom perioda berbe, u jesen, kada se prikuplja letina, stanovnici s visoravni Murtenice i Zlatara posvećuju najviše pažnje kleki, četinaru na kojem rastu plave bobice u izobilju. U poređenju sa cenom malina prošlog leta, koja je bila 190 dinara po kilogramu, cena klekovih plodova ove jeseni se udvostručila, dostižući 450 dinara po kilogramu.

kleka
Photo by caleb pudewell on Unsplash

Zašto kleka?

Stanovnici Novovaroškog kraja već dugi niz godina se posvećuju berbi klekovih bobica, uspevši da savladaju tehnike i metode branja, te su otkrili najefikasniji način. Zahvaljujući njihovom iskustvu, postali su vešti u ovom poslu, koristeći najjednostavnije metode za prikupljanje plodova kleke.

„Mnoge zanima i čude se kako to beremo kleku, kako nas ne bodu njene četine i uopšte kako bobice opadaju sa grana? Odgovor je jasan, kao i za sve potrebno je znanje. Svaki berač ima posebno svoju metodu branja, ali kao najbolja pokazala se metoda pomoću plastične posude i gumenih ili kožnih rukavica,“ vele meštani. „Prilikom branja posuda se prisloni uz stablo kleke, a rukavicama lagano skidaju zreli plodovi (bobice). Nakon toga ubrana količina se veje, kako bi se očistila od iglica i prašine. Tek tada su plodovi spremni za tržište.“

Photo by Michal Hlaváč on Unsplash

Iako tvrde da posao nije naporan, ključni element je entuzijazam za radom. Veština se stiče iskustvom, kako naglašavaju. Količina kleke varira iz godine u godinu, sa najvećim prinosom svake treće godine. Ponekad može doći i do godine kada nema značajnog roda, premda je to retko.

Karakteristično je da su kleke koje beru srpski planinari od velikog značaja u svetu, posebno u proizvodnji džina. Ove čarobne bobice, koje se delom koriste u farmaceutskoj industriji, igraju ključnu ulogu u stvaranju egzotičnog pića, džina, koje uživa popularnost širom sveta.

Izvor. 24 Sedam

Pogledajte i: Lekovito bilje u Srbiji proizvodi 5.000 privrednika, Kleka počinje da se bere, očekivana dobra zarada

Prethodni tekstAkvaponija u praksi: iskustva onih koji su je probali
Sledeći tekstMilan Mačvan: od basketa do berbe