Naslovna Moderni agrar i savremena tehnologija „Klimatski melem“, događaj za bolju budućnost

„Klimatski melem“, događaj za bolju budućnost

373
0

Udruženje „Zelena tranzicija“ iz Srbije i „Tatavaka“ iz Hrvatske tokom marta i aprila organizuju online događaj pod nazivom „Klimatski melem“. U pitanju je, kako navode, jedna neobična, nova škola otvorena za sve zainteresovane, a posvećena klimatskoj i ekološkoj komunikaciji.

Online obrazovni programi će se održavati od 4. marta do 2. aprila, sa specijalnim kurikulumom koji obuhvata angažovanje stručnjaka iz različitih oblasti u Srbiji i okruženju. „Komunikacija određenog procesa je veoma nijansirana i složena,“ navodi se u pozivu. „Sastoji se od poruka, reči, gestova, tišina, saosećajnosti, introspekcije i puno slušanja. Komunikacija oblikuje naša uverenja i delovanja po određenom pitanju. A da li imamo narative i priče, kao i pristupe i tehnike koji mogu pokrenuti duboke promene u viđenju i razumevanju klimatske i ekološke krize sa kojom se suočavamo, lokalno i globalno?“

Izvor: Plavo i zeleno

Ovde se radi o regionalnom, multidisciplinarnom online događaju, a organizatori podstiču sve zainteresovane da se prijave.

„Klimatski melem“ detaljnije

Prema rečima organizatora, „Klimatski melem“ predstavlja koncept koji podrazumeva zajedničko učenje, istraživanje i razmenu ideja.

Izvor: Pixabay

„Ovakvim pristupom želimo stvoriti prostor za deljenje emocija i procesa kroz koje prolazimo i kao pojedinci i kao društvo kada razmišljamo o mogućnostima, izazovima, strahovima i neizvesnostima koje klimatske i ekološke krize donose u naše živote. Želimo da stvorimo prostor za kreativnost i ranjivost, kritičnost i iskrenost. Da u njega pozovemo narative i pristupe koji leče. Zaceljuju. Regenerišu bolna mesta u našim bićima i zajednicama,“ navode čelnici događaja.

Online sastanci će biti održani od 4. marta do 2. aprila, sa specifičnim programom. Prvi sastanak, zakazan za ponedeljak, 4. marta, posvećen je međusobnom upoznavanju i naziva se „Ukorenjivanje“. U nedeljama koje slede, zajedno sa stručnjacima iz različitih oblasti iz Srbije i Hrvatske, učesnici će istraživati nekoliko interesantnih tema:

Foto: Pixabay
  • „Očekujući novo doba“ – U utorak, 5. marta. Višnja Kisić i Goran Tomka sa Šumskog univerziteta će predstaviti neobične termine kao što su kapitalocena i ktulucena. Vodiće se razgovor o tome kako sadašnje priče oblikuju budućnost.
  • „Blic-klima-info-grafika“ – Dr Vladimir Đurđević sa Fizičkog fakulteta u Beogradu će 12. marta istražiti komunikaciju klimatskih promena i dati svoje perspektive o tome kako približiti ovaj fenomen širokoj publici.
  • „Sami protiv/sa sistemom“ – 19. marta. Meteorolog iz Zagreba, Dunja Macoko Drvar, i Predrag Momčilović iz Centra za zelene politike, će raspravljati o ulozi pojedinaca i sistema u rešavanju ekoloških kriza.
  • „Razgovor o eko-anksioznosti“ – Igor Ivko iz Varaždina će 26. marta kao geštalt terapeut obraditi temu eko-anksioznosti, omogućavajući učesnicima da podele svoja iskustva i emocije.
  • „Kriza izražena umetnošću“ – Dr Andrej Josifovski, poznat kao Pijanista, će 1. aprila deliti svoj stvaralački proces, a učesnici će imati priliku da se angažuju u umetničkim aktivnostima vezanim za ekološku akciju.
  • Finale programa, nazvano „Utopias Speed Dating“, biće prilika za upoznavanje inspirativnih i ekološki angažovanih pojedinaca i razmenu novih ideja.

Veza između učesnika

Izvor: Elixir Group – zvanični sajt i zvanična Facebook stranica

Učesnici će imati priliku da, u dva kruga, budu smešteni u „break-out“ sobe Zoom platforme gde će moći da provedu petnaestak minuta u razgovoru, postavljanju pitanja, i slušanju iskustava i saveta od stručnjaka koje će organizatori odabrati. Cilj je da ovaj susret bude direktna, neposredna, inspirativna i osnažujuća interakcija, kako je navedeno u saopštenju.

„Klimatski melem“ se organizuje u okviru projekta Emancipirani:e i Ujedinjeni:e u Regenerativnoj Edukaciji za Klimatsku Akciju (E.U.R.E.K.A!). Sufinansiran je od strane Evropske unije kroz program Erasmus+ KA2.

Izvor: AgroTV