Naslovna Poljoprivreda Voćarstvo i povrtarstvo LANA – Nova sorta šljive stiže iz Čačka

LANA – Nova sorta šljive stiže iz Čačka

Nakon godina rada i istraživanja iz Instituta za voćarstvo iz Čačka stižu lepe vesti, proizvedena je nova sorta šljive - Lana.

954
0
Foto: Institut za vocarstvo/ Privatna arhiva

Nova sorta, na kojoj je tim stručnjaka, kontinuirano radio višedecenija u potpunosti je prilagođena uslovima umereno-kontinentalne klime.

Foto: Institut za vocarstvo/ Privatna arhiva

“Nakon godina rada možemo da predstavimo još jednu novu sortu šljive koja je ispitivana pod oznakom hibrida 14/21. Sorta će se najverovatnije zvati LANA, ali se čeka potvrda za ime od Ministarstva poljoprivrede” objašnjava za Bolju zemlju Svetlana A. Paunović, naučni savetnik Instituta za voćarstvo, jedan od autora nove sorte.

Ovo je 18. sorta šljive stvorena u Institutu za voćartsvo.

“ Nova sorta šljive nastala je planskom hibridizacijom, primenom konvencionalnih metoda oplemenjivanja, sedamdesetih godina prošlog veka, ukrštanjem sorte Kalifornijska plava i Rut Geršteter. Hibrid šljive je najpre godinama ispitivan u oglednim zasadima na različitim lokallitetima, a tek nakon dobijanja rezultat koji su pokazali da je sorta kvalitetna pokrenut je postupak za priznavanje nove sorte” ističu iz Instituta za voćarstvo.

Hibrid šljive – Lana, odlikuje se umereno bujnim do bujnim stablom, krošnja je retka. Prema vremenu cvetanja pripada grupi ranih sorti, samobesplodna je sorta i zahteva sorte oprašivače u zasadima. Nešto kasnije počinje da rađa, a nakon toga rađa umereno i redovno. Krupni plodovi okruglastog, simetričnog oblika sazrevaju rano, u drugoj polovini jula.

Foto: Institut za vocarstvo/ Privatna arhiva

“Osnovna boja pokožice ploda je ljubičasto plava, sa blago izraženim pepeljkom. Meso ploda je žućkasto zelene boje, srednje čvrstine, sočno, slatko-nakiselog ukusa, aromatično.  Prosečno sadrži 14,5 odsto rastvorljivih suvih materija, 9,90 odsto ukupnih šećera i 1,30 odsto ukupnih kiselina. Koštica se delimično odvaja od mesa ploda, relativno je krupna, prosečne mase 2,2 grama” objašnjava Svetlana A. Paunović.

Lana je sorta šljive odličnog kvaliteta ploda koji je namenjen za upotrebu u svežem stanju.

“U poljskim uslovima ne ispoljava simptome karakteristične za prouzrokovače plamenjače i rđe šljive, dok se sporadično mogu uočiti simptomi karakteristični za trulež. Tolerantna je na virus šarke šljive, jer ispoljava sporadične simptome na pojedinačnim listovima, ali nema simptoma na plodovima” kažu iz Instituta.

Autori novopriznate sorte su dr Dobrivoje Ogašanović, dr Svetlana A. Paunović i dr Rade Miletić