Naslovna Poljoprivreda Medved obrstio šljive voćaru iz Hisardžika

Medved obrstio šljive voćaru iz Hisardžika

100
0

Meštani Hisardžika imaju novih problema. Naime, na domaćinstvu Muje Karahodžića pojavljuje se redovno medved da mu brsti šljive.

Jedan medved ili više njih?

Incident, kako navodi Karahodžić za RINU, se odigrao u ponedeljak, noću. Medved je upao u voćnjak koji je bio krcat zrelih šljiva, spremnih za berbu. Bašta sa bezmalo 200 stabala nalazi na svega stotinak metara od porodične kuće Karahodžića. Predator, ili čak više njih, kako spekuliše RINA, su se sladili i ovogodišnji rod obrali do poslednjeg ploda.

Foto: Pixabay

Mujo veli da nije čuo buku. Kako tvrdi, kada se probudio narednog dana, zatekao je polomljene i razbacane šljive koje je zver ostavila za sobom. „Voćnjak je pretrpeo značajne gubitke. Stabla su polomlljena, ovo je katastrofa za nas. Godinama smo ulagali trud i radili na održavanju ovog voćnjaka, a sada je gotovo uništen. Prošle godine na ovoj bašti ubrali smo preko 2,5 tona šljiva,“ rezignirano ističe Mujo dok pokazuje ostatke medvedovog „ručnog rada“.

Treba naglasiti da je ovogodišnji rod šljiva u Prijepoljskom ataru, gde spada i Hisardžik, znatno opali. Superćelijske oluje i propratni gradovi su protutnjali i ovim predelom, desetkujući useve različitih kultura.

Foto: Institut za vocarstvo/ Privatna arhiva

U agraru ništa novo

Medvedi su inače na spisku zaštićenih vrsta u Srbiji. Stvaranje ravnoteže između zaštite divljih životinja i interesa lokalnih stanovnika, pogotovo ratara, predstavlja izazov za zajednicu. Mujo navodi da je štetu prijavio nadležnima u lokalnoj samoupravi, te da očekuje pomoć od njih.

Inače, ovaj nasrtaj medveda u Hisardžiku, poznatom po svojim kestenovima, nije jedini ove godine što se tiče nasrtaja divljih životinja sa zaštićenim statusom. Nije čak ni jedini koji uključuje medvede. Podsetićemo da je ranije ovog meseca jedan medved uništio pčelinje košnice u Ivanjici. Tomo Kolarević, kome su košnice uništene, je takođe naglasio za medije da prijavljivanje čeonim ljudima lokalne samouprave nije urodilo plodom.

Foto: Pixabay

Isto se dešava i sa drugim vrstama. Relativno skoro su vrane uništile prinose kupusa i karfiola u Glogonju. Pritom, ne treba zanemariti ni učestale upade divljih svinja na gazdinstva širom Srbije, pogotovo u Jugoistoku. Najveći problem je upravo zaštićeni status ovih vrsta, što sprečava proizvođače da odstrelom otklone invazivne životinje.

Izvor: Glas Zapadne Srbije

Pogledajte i: Vekovni kestenovi u naselju Hisardžik, Ptice redom desetkuju oranice u Srbiji, ratari blago zabrinuti, Medved uništava košnice u Ivanjici, Vrane uništile zasade karfiola i kupusa u Glogonju, Divlje svinje haraju Požegom i okolinom, Divlje svinje brste kukuruz u Pekčanici, Divlje svinje uništavaju kukuruz u Nišu i Leskovcu

Prethodni tekstU opštini Žabari dodeljeni podsticaji za ratare
Sledeći tekstOrganska proizvodnja jagnjadi: Treći deo