Naslovna Moderni agrar i savremena tehnologija Merck potpisao memorandum za BIO4 kampus

Merck potpisao memorandum za BIO4 kampus

199
0

Memorandum o razumevanju, koji će biti osnova za nastavak strateške saradnje koja uključuje BIO4 kampus, je recentno potpisan. Potpisnici istog su ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović i direktor za Srednju Evropu i senior potpredsednik u kompaniji Merck Fransoa Feg.

Izvor: Merck Group – Zvanična Facebook stranica

Begović je u izjavi za medije apostrofirala značaj ovog čina. „Izuzetno smo zadovoljni što se kompanija Merck, jedna od najvažnijih svetskih naučno-tehnoloških kompanija, priključila našim naporima da kroz BIO4 kampus baš u Srbiji napravimo novi naučno-istraživački centar u Evropi. naporima da kroz BIO4 kampus baš u Srbiji napravimo novi naučno-istraživački centar u Evropi. Vlada Srbije i kompanija Merck radiće zajedno kako bi Srbija postala međunarodno prepoznata u oblasti bioekonomije, i kako bi kroz razvoj medicine naši građani, ali i svi ljudi sveta, imali bolju dijagnostiku i pristup inovativnim lekovima“, naglasila je.

BIO4 kampus i dalje beleži uspehe

U nastavku izlaganja, Begović se takođe zahvalila kompaniji Merck što je u poslednjih deset godina donirala oko milion evra za lečenje onkoloških bolesti u Srbiji. Naravno, i Feg je iskoristio priliku da se obrati domaćoj javnosti povodom potpisivanja memoranduma.

YouTube Screenshot
Izvor: Nolt Studio

„Ponosni smo što danas sa Vladom Srbije postavljamo temelj na kome će se graditi buduće inovacije u ovom delu Evrope, ali i što ćemo nastaviti našu misiju da pomažemo ‘stvaranju, unapređenju i produžetku života – ujedinjeni za pacijente’ u Srbiji, kroz blisku saradnju sa državom“, ističe Feg.

Šta sve objedinjuje BIO4?

Tokom potpisivanja, predstavljeni su i zajednički inicirani projekti koji će pridoneti poboljšanju naučnih istraživanja, podsticanju inovacija, investiranju u naučnike, njihov razvoj i jačanju međunarodne saradnje. U Memorandumu su uključeni i globalni projekti kompanije posvećeni napretku nauke.

YouTube Screenshot
Izvor: Srbija stvara/ Serbia Creates

Srpska naučna zajednica će imati priliku da učestvuje na konferenciji „Uvid u budućnost“, koja godišnje okuplja desetine dobitnika Nobelove nagrade i inovatora iz svih krajeva sveta.

Takođe, uključuje se i program „Kup Inovacija“. Dotični okuplja studente i postdiplomce iz celog sveta u sedištu kompanije Merck. Cilj je da studenti uče od stručnjaka, kao i da se umrežavaju, razvijaju poslovne planove i takmiče za novčanu nagradu.

YouTube Screenshot
Izvor: Nolt Studio

Još jedan projekat je „Kocka radoznalosti“. U pitanju je pokretna laboratorija sa interaktivnim eksperimentima. Ona omogućava učenicima osnovnih škola da postavljaju pitanja i razgovaraju o mogućnostima buduće karijere u naučnim, tehnološkim, inženjerskim i matematičkim (STEM) oblastima. Sa istom mogu da razgovaraju i o mogućnostima saradnje sa divizijom Merck Life Science. Da podsetimo, Merck Life Science proizvodi laboratorijske materijale i opremu neophodne za naučna istraživanja i razvoj.

Izvor: Nova ekonomija