Naslovna Moderni agrar i savremena tehnologija Nestlé Srbija: „Izuzetni rezultati, očekujemo napredak“

Nestlé Srbija: „Izuzetni rezultati, očekujemo napredak“

66
0

Marjana Davidović, generalna direktorka kompanije Nestlé za Srbiju, Crnu Goru i Severnu Makedoniju, je ponosna. Naposletku, firma koju predstavlja je zabeležila neke velike uspehe prethodne godine. A po svoj prilici, čeka ih još mnogo toga u narednom periodu.

Izvor: Nestlé Srbija zvanični sajt

Nestlé rezimiran

Davidović je izjavila da, iako ova godina nije prošla bez izazova na globalnom i lokalnom nivou, oni su se uspešno nosili s njima i postigli rekordne rezultate u regionu. U kompaniji Nestlé Srbija su ponosni na ostvaren organski rast od 6,9% u prvih devet meseci ove godine, koji se pripisuje posvećenom i fokusiranom timu. Ona je dodala da je Nestlé grupa na globalnom nivou ostvarila rast od 7,8% zahvaljujući raznovrsnom, optimizovanom portfoliju i većim ulaganjima u marketing ključnih brendova.

Kada je reč o proizvodnim kategorijama, najveći doprinos ovom rastu dali su sektori hrane za kućne ljubimce, kafe, ishrane za bebe i mlečnih proizvoda. Davidović je naglasila i važnost snažnih inicijativa u okviru društveno odgovornog poslovanja, koje doprinose zajednici, počev od regenerativne poljoprivrede, pa sve do programa koji podstiču zdraviji stil života dece i odraslih.

Regenerative agriculture isometric concept with modern plant growing principles vector illustration

„Trendovi u poljoprivredi dugi niz godina usmereni su ka povećanju prinosa, dok se nedovoljno razmišlja o tome kakav to uticaj ima na zemljište i ostale prirodne resurse,“ apostrofirala je Davidović. „Cilj regenerativne poljoprivrede upravo je unapređenje zdravlja zemljišta, zaštita biodiverziteta i očuvanje životne sredine, a ona ima važno mesto u našoj strategiji održivog poslovanja i ostvarenju cilja nulte emisije ugljen-dioksida na nivou Nestlé grupe do 2050. godine.“

U nastavku izjave, generalna direktorka za region je istakla značaj primene regenerativnih praksi. Kako navodi, ona „…utiče na manju emisiju štetnih gasova koji doprinose klimatskim promenama, zemljište zadržava veće količine organske materije. Umanjuje se njegova erozija i gubitak vlage. A kako podrazumeva manju potrošnju goriva i đubriva, kao i angažman manjeg broja ljudi, koncept donosi i pozitivne ekonomske efekte.“

Facebook Video Screenshot
Izvor: Nestlé Srbija zvanična Facebook stranica

Saradnja sa lokalcima

Marjana Davidović je izjavila da kao najveći svetski proizvođač hrane i pića, Nestlé ima odgovornost da doprinese održivom putu hrane od njive do trpeze. Dodala je da je njihov cilj obezbediti kvalitetne sastojke, poboljšane prinose i zdraviju životnu sredinu, čuvajući dragocene prirodne resurse za buduće generacije. Istakla je da su u Srbiji pokrenuli ovaj projekat 2021. godine. Pri tome su Telek Paprika i Geneza bili prvi lokalni dobavljači sušenog povrća za „Začin C”. Davidović je navela da pomažu tim dobavljačima da pređu na prakse koje podstiču obnavljanje zemljišta. Sam Nestlé je do sada u Srbiji investirao više od 700.000 švajcarskih franaka u mere koje doprinose revitalizaciji zemljišta. Na taj način bi obezbedili kvalitetne sirovine iz održive domaće proizvodnje.

Takođe, Davidović je saopštila da su ove godine, u saradnji s dobavljačem VictoriaOil iz Šida, uključili i lokalne proizvođače suncokreta u ovaj program. Izrazila je i radost zbog započete saradnje s lokalnim dobavljačima soje. Prema njenim rečima, u prvoj godini saradnje, primenom praksi regenerativne poljoprivrede, zasejano je 1.650 hektara soje. Za sledeću godinu planiraju proširenje na 3.300 hektara i povećanje prinosa na ukupno 8.000 tona. Davidović je navela da trenutno sarađuju s jednim dobavljačem soje – ADM-om – i pet farmera. Međutim, imaju planove uključiti još partnera u budućnosti.

Izvor: Nestlé Srbija

Ostatak intervjua sa Marjanom Davidović možete pročitati na izvornom linku.