Naslovna Moderni agrar i savremena tehnologija „Novo lice žene sa sela“

„Novo lice žene sa sela“

110
0

Projekat „Novo lice žene sa sela“ je usmeren na osnaživanje mladih žena, pripadnica etničkih manjina i povratnica koje žive i rade u ruralnim delovima Srbije. Ovo je istakla dr Ivana Mišković, preduzetnica i vlasnica turističko-seoskog domaćinstva Krivac. Dr Mišković je inače jedan od mentora Mreže „Jezgro“.

AI generisana fotografija
Softver: Hotpot.ai

Dotična Mreža pokrenuta je pre pet godina, na inicijativu Dragane Tomić Pilipović, predsednice Centra za društveno odgovorno preduzetništvo iz Vrmdže. „Jezgro“ ima za cilj da se ženama iz seoskih područja pomogne da uspešno realizuju željene preduzetničke ideje, da unaprede svoj seoski biznis ili zajednicu u kojoj žive.

„Od osnivanja Jezgro okuplja kako ostvarene žene iz seoskih područja, tako i one koje imaju dugogodišnje iskustvo života i rada u selima širom Srbije. Svima je zajedničko to što zagovaraju rodnu ravnopravnost, ravnopravne šanse za pojedince i osnaživanje žena i podizanja svesti o važnosti ženskog preduzetništva i njenog ekonomskog i ličnog rasta i razvoja,“ veli dr Mišković.

Image by prostooleh on Freepik

Žene sa sela umrežene na pravi način

Osnovna svrha ovog projekta je stvaranje bezbednijeg i podržavajućeg okruženja za žene u ruralnim područjima, gde bi mogle ostvariti poslovni napredak i unaprediti kvalitet života za sebe i svoje porodice.

Kada su pravilno osnažene, žene sa sela imaju potencijal da preuzmu ključnu ulogu kao pokretači promena na ruralnom području, oblikujući svoje ekonomske, socijalne, zdravstvene ili obrazovne uslove. Projekat „Novo lice žene sa sela“, koji je osmislio i sprovodi Jezgro CDOP, fokusiran je na jačanje mladih žena, pripadnica etničkih manjina i povratnica koje žive i rade u ruralnim delovima Srbije.

AI generisana fotografija
Softver: Hotpot.ai

Centralni deo ovog projekta je mentorski program. On ne samo da pruža podršku mladim ženama u njihovom razvoju, već i podiže svest o različitim problemima. Na samom vrhu su diskriminacija, nasilje i značaj prevencije bolesti.

Kroz mentorski program, učesnice dobijaju stručnu podršku i savete kako da unaprede svoje živote. Putem istih, mogu da deluju kao pozitivan primer u svojoj zajednici. Svaka učesnica je uparena sa iskusnom mentorkom iz mreže Jezgro, koja ih vodi kroz šestomesečni proces mentorskog rasta i razvoja. Takođe, učesnicama je omogućen besplatan pristup edukativnom sadržaju putem online platforme. Omogućeno je i učešće u zajednici istomišljenika kroz organizovane događaje i okupljanja, kako online tako i uživo.

Izvor: Dobro jutro