Naslovna Moderni agrar i savremena tehnologija Organska proizvodnja: dogovor kuću gradi

Organska proizvodnja: dogovor kuću gradi

325
0

U selu Pivnice, opština Bačka Palanka, osam udruženih domaćinstva kojima je organska poljoprivreda primarna delatnost započelo je sa rasađivanjem povrća, ali i sa setvom.

Prema rečima organskog povrtara Mirka Vlčeka, krompir je već posejan, a oni se spremaju da rasađuju papriku, paradajz i krastavce. On je istakao da su takođe očistili jagode i prekrili ih agrotekstilom, dok beru dospelu salatu i celer lišćar za prodaju.

Photo by Markus Winkler on Unsplash

Proizvodnju će, kao i prošle godine, zasnivati na 20 hektara, kako u zatvorenom prostoru, tako i kasnije na otvorenim poljima kada otopli.

Vlček je naglasio da se udruživanje pokazalo kao korisno rešenje i preporučuje ga drugima, jer osigurava dobit i olakšava širenje gazdinstva. Takođe je istakao da se grupnim radom može uštedeti nabavci repromaterijala, transportu i skladištenju robe.

foto: Pixabay
foto: Pixabay

Apostrofirao je da je profit uvek neizvestan. Kako on ističe, zarada zavisi od godine, uslova na tržištu i sreće. Međutim, bez rezerve je potvrdio da organska proizvodnja pruža izvesnu sigurnost jer je sve veća potražnja za hranom bez hemijskih dodataka.

Sve traženija organska roba, i „napolju“ i „kod nas“

Viček u nastavku izjave pojašnjava rane dane ovog projekta. „Kada smo počeli pre 11 godina bilo je tri domaćinstva, a sada osam prodica zajednički radi, ulaže, nabavlja repromaterijal i dogovara šta će ko sejati da se ne bi preklapali i nudili isto povrće na Ribljoj pijaci u Novom Sadi i na organskoj pijaci na Novom Beogradu,“ veli on.

Foto preuzeto sa: www.ccof.org

Ove porodice, kada su udružene, proizvode skoro sve vrste povrća, a većinu svoje proizvodnje uspešno plasiraju na tržište bez većih problema. „Što je ponuda raznovrsnija interesantnija je potrošačima i brže se proda,“ dodaje on. „I ne pravimo razliku između malih i velikih kupaca, čak šaljemo i na kućnu adresu. Dešava se da nešto od povrća ostane. Ove godine imamo, recimo, još belog luka, oko 150 kilograma. Slabije se tražio, ali pošto je tek februar, nadamo da ćemo ga prodati do novog roda.“

Na kraju je naveo prezimena porodica koje čine udruženje. Pored njegovog gazdinstva, zajednički su u poslu i domaćinstva porodica Pacula, Blažek, Holi, Sklabinski, Ciganjik, Pisarov i Cabuka. Svi su se složili da žele da se bave uzgojem povrća bez upotrebe hemikalija, da štite okolinu i biodiverzitet, a vremenom su uvideli i da doprinose razvoju svog sela.

Organska proizvodnja se širi iz godine u godinu. Tome doprinose i podsticaji koje daje država, u iznosu od 63 000 dinara po hektaru za proizvodnju do 20 hektara.

Prema podacima iz 2022. godine, organska proizvodnja je zauzimala između 25.000 i 26.000 hektara. Za sada, podaci iz 2023. godine još nisu objavljeni.

Izvor: AgroTV