Naslovna Moderni agrar i savremena tehnologija Pametna poljoprivreda i oživljavanje minulog rurala

Pametna poljoprivreda i oživljavanje minulog rurala

120
0

Seoska poljoprivreda je dugo bila usko povezana sa stokom, plugovima i radom, ali kao i sve ostalo, poodmakla je dobrano napred. Trenutno su dostupni poljoprivredni roboti i različite vrste pametne opreme za agrar, što predstavlja važan napredak u proizvodnim aktivnostima.

AI generisana fotografija
Softver: Hotpot.ai

Pametna poljoprivreda u praksi: kineski primer

U ruralnom delu Šangaja, na farmi Diantian, primećuje se ova transformacija. Umesto konvencionalne stoke, ovde su roboti, koje kontrolišu inženjeri, postali uobičajena pojava, kako izveštava Sinhua. Li Vei, jedan od inženjera na farmi, precizno upravlja svojim poljoprivrednim robotom držeći kontroler. On je samo jedan od preko 70 inženjera koji rade u seoskoj zadruzi Diantian, gde se pirinač uzgaja kao glavna kultura.

Tokom poslednjih sedam godina, posvetili su se istraživanju i razvoju, rezultirajući stvaranjem preko 60 vrsta poljoprivrednih robota sposobnih za obavljanje različitih zadataka, od sadnje do žetve. Roboti su opremljeni puzajućim nogama koje im omogućavaju da se lako kreću po različitim vrstama terena, dok njihov sistem veštačke inteligencije (AI) služi kao mozak za planiranje njihovih pokreta.

AI generisana fotografija
Softver: Hotpot.ai

Poljoprivrednici jednostavno mogu da koriste aplikaciju „Vičet“ (WeChat) na svojim mobilnim telefonima kako bi se prijavili u sistem i aktivirali robote. „Odrastao sam na selu i znam da posao na farmi može biti izuzetno iscrpljujući“, rekao je Vang Đinjue, šef poljoprivredne zadruge Diantian.

Roboti, 5G i sve preko toga

U kontrastu s prošlošću, danas se na poljima širom koristi dugačka linija poljoprivrednih robota kako bi olakšali rad na farmama. Vang je istakao da ovi roboti rade efikasno, precizno i neprekidno, zahvaljujući tehnologijama poput 5G mreže, prepoznavanja slika i analize velikih podataka. Pomoću ovih tehnologija, roboti brzo procenjuju udaljenost do useva i mogu brzo obaviti žetvu u nekoliko sekundi.

AI generisana fotografija
Softver: Hotpot.ai

Roboti za plevljenje nisu samo sposobni da precizno razlikuju korov od useva, već mogu usmeravati specijalizovane noževe za precizno uklanjanje korova. Svaki robot za plevljenje može raditi osam sati s jednim satom punjenja.

Poljoprivredni roboti na farmi Diantian opremljeni su kineskim navigacionim sistemom BeiDou (BDS), što omogućava njihovo precizno vođenje. BDS je omogućio preko 100.000 sistema za automatsko upravljanje poljoprivrednim mašinama u Kini.

AI generisana fotografija
Softver: Hotpot.ai

Modernizacija poljoprivrede se sprovodi širom Kine. U Handžongu, provinciji Šansi na severozapadu Kine, primena inteligentne opreme učinila je uzgoj povrća ekonomičnijim i efikasnijim. Automatizovana farma povrća ostvarila je automatizovanu proizvodnju u svim fazama uzgoja zelenog lisnatog povrća. Za sadnju povrća na oko 13 hektara potrebno je samo pet zemljoradnika.

Kina je nedavno objavila „centralni dokument broj 1“ za 2024. godinu, u kojem su navedeni prioriteti za promociju ruralne revitalizacije. Dokument naglašava podršku nauci i tehnologiji koje poljoprivreda rabi, kao i intenziviranje istraživanja osnovnih tehnologija resursa germplazme.

AI generisana fotografija
Softver: Hotpot.ai

Prema podacima Ministarstva poljoprivrede i sela, stopa doprinosa naučno-tehnološkom napretku u 2022. godini premašila je 62%, dok je ukupna stopa mehanizacije za gajenje i žetvu useva dostigla 73%.

Izvor: Naslovi.net (preuzeto sa sajta Beta)