Naslovna Vinogradarstvo i proizvodnja vina Pet trendova vina za predstojeću godinu

Pet trendova vina za predstojeću godinu

85
0

Svet proizvodnje i konzumiranja vina je prošao kroz neke zanimljive stadijume prošle godine, a po svoj prilici i ova će biti interesantna. Ovaj proizvodni sektor se brzo prilagođava klimatskim promenama, usvaja inovativne tehnologije i odgovara na izazove koje postavljaju mlađe generacije potrošača.

Sukobi generacija na tržištu vina postaju sve izraženiji, s obzirom na to da mlađi naraštaji imaju potpuno različita očekivanja od vina. Vinski svet se aktivno prilagođava ovim promenama, istovremeno rušeći mnoge ustaljene norme. Pojava novih tehnologija donosi sa sobom nove izazove i rizike, dok se manje poznati vinski regioni sve više ističu. Sve ove dinamike dešavaju se u kontekstu globalnih klimatskih promena, obećavajući uzbudljivu godinu za svet vina u 2024. godini.

Trend #1: Regenerativno vinogradarstvo

Image by freepic.diller on Freepik

Tokom prethodne godine, globalna vinska industrija nastavila je intenziviranje napora u sferi ekološke održivosti, a ključna tema koja će dominirati i u 2024. godini je koncept regenerativne poljoprivrede. Primenom tehnika kao što su kompostiranje i očuvanje biodiverziteta, vinari mogu unaprediti plodnost zemljišta, a primena regenerativne poljoprivrede doprinosi i stvaranju zdravijih vinograda i kvalitetnijeg grožđa, čime se posredno postiže i poboljšanje kvaliteta vina.

Pored očiglednih prednosti u proizvodnom procesu, sam narativ o regenerativnom vinogradarstvu postaje važan element „storytellinga“. Ovo je ključno za privlačenje savremenih, posebno mlađih, potrošača.

Trend #2: Vina iz manje poznatih regija

Kraljevska vinarija u Topoli
Izvor: Vino.rs

Nedavne kompleksne berbe u tradicionalnim vinskim regionima, poput Burgundije, dovelo je do značajnog porasta cena vrhunskih vina iz tih područja. Ovaj faktor će i u 2024. godini podsticati potrošače da istraže vina iz manje poznatih vinogradarskih regija, među kojima se ističu neke sa izuzetno dugom istorijom vinogradarstva, kao što su Gruzija, Jermenija i Grčka.

Fokusiranje na pričanje priča o istorijskim vinogradarskim regijama koje su dosad bile „ispod radara“ tržišta postaće ključan element globalnog vinskog tržišta u 2024. godini. U ovom kontekstu, naši vinari imaju priliku da istraže teroar vina od autohtonih i regionalnih sorti, stvorenih na zemlji bogatoj istorijskim nasleđem.

Trend #3: Vospenje vinskih koktela

Image by Bishwas Bajracharya from Pixabay

Sve kompleksniji pejzaž miksologije doveo je do porasta popularnosti stvaranja koktela koji se baziraju na vinu. Ovaj trend se delimično razvio zbog povećanog interesovanja mlađih generacija za zdrav način života, posebno u pogledu napitaka i koktela sa umerenim sadržajem alkohola. Kokteli s vinom pružaju široke mogućnosti za eksperimentisanje sa ukusima, zadovoljavajući ne samo one koji su oprezni u konzumiranju alkohola, već i otvarajući fascinantne perspektive za saradnju između miksologa i somelijera.

Trend #4: Kad šampanjac nije dovoljan

Image by Reinhard Thrainer from Pixabay

Kao malo koja druga vrsta vina, šampanjac se smatra pouzdanim indikatorom ekonomskih trendova. Naime, njegova prodaja, kao ultimativnog simbola prazničnog raspoloženja, obično opada u periodima ekonomske recesije. Nakon dužeg perioda ekonomske neizvesnosti, prodaja šampanjca ponovno raste. Ali potrošači takođe istražuju povoljnije alternative koje nisu toliko prepoznatljive kao kava i proseko. Jedno od obećavajućih područja je Frančakorta u Italiji. Frančakorta je tiho usavršavala svoje penušavce proizvedene tradicionalnom metodom tokom poslednjih nekoliko decenija. U proteklim mesecima, sve se više piše o Frančakorti kao o perspektivnoj regiji za penušava vina.

Trend #5: VinogrAIdarstvo

AI generisana fotografija
Softver: Stable Diffusion

Preciznije praćenje rasta vinove loze, brže analize klimatskih uslova, optimizacija radnih procesa, efikasnije nadgledanje stanja zaliha, brza komunikacija sa tržištem, efikasnije kreiranje sadržaja na društvenim mrežama, lakše prilagođavanje potrošačkim navikama… Postoji niz načina na koje veštačka inteligencija može unaprediti vinarstvo, a već se pokazuje u praksi. Ipak, uz sve opasnosti koje donosi upotreba veštačke inteligencije kao resursa za rad na tržištu rada, postoji i fascinantne buduće mogućnosti. Tu spada i  neprekidno praćenje razvoja arome vina tokom višegodišnjeg perioda. Budućnost u oblasti vinarstva će svakako biti uzbudljiva.

Izvor: AgroTV

Pogledajte i: Šumadija i vino, jer kvalitet proizvodi kvalitet, Uvoz vina iz EU; kvota ostaje ista