Naslovna Moderni agrar i savremena tehnologija PIK Bečej: novi projekat pametnog navodnjavanja

PIK Bečej: novi projekat pametnog navodnjavanja

108
0

Kompanija PIK Bečej, članica MK Grupe koja posluje u okviru MK Agriculture divizije, organizovala je Dan polja u blizini Bečeja. Tom prilikom, ova kompanija je predstavila projekat „Implementiranje softvera za preporuke navodnjavanja“. Cilj dotične jeste da se primenom odgovarajuće tehnologije naprave značajne uštede u potrošnji vode i optimizuju troškovi u ratarskoj proizvodnji.

Izvor: PIK Bečejj – zvanična Fejsbuk stranica

Kako se navodi, gotovo dve milijarde ljudi širom sveta zavisi od prehrambene industrije bazirane na stočarstvu, bilo kroz zapošljavanje ili ishranu. U Zapadnoj Africi, čak 80% populacije radi u industriji stočarstva, dok se u Srednjoj Aziji 60% teritorija koristi za ispašu goveda, čime se izdržava trećina stanovništva tog regiona.

Milijardu grla stoke u preko stotinu zemalja sveta, koje napasaju stočari, izdržava više od 200 miliona domaćinstava i snabdeva globalno tržište sa oko 10% mesa i mlečnih proizvoda. Ovi podaci iz istraživanja Ujedinjenih nacija naglašavaju značaj zaštite i održavanja pašnjaka i područja za ispašu širom sveta.

Izvor: DACOM – zvanični Instagram profil

„Holandska kompanija Dakom obezbeđuje digitalizaciju tehnologije i upravljanje kontrolom navodnjavanja, što je veoma važno za održiviji i profitabilniji poljoprivredni sektor“ naglasio je regionalni ataše za poljoprivredu ambasade Kraljevine Holandije Koen van Ginneken tokom događaja. Pritom je dodao da holandska vlada delimično finansira ovaj projekat.

Bečej dobija agrarni apgrejd

Holandska kompanija Dakom, poznata po inovativnim i preciznim poljoprivrednim rešenjima, započela je saradnju sa PIK Bečejem radi unapređenja kontrole navodnjavanja, navodi se u saopštenju.

Foto: Pixabay

Goran Jašin, rukovodilac navodnjavanja u PIK Bečeju, istakao je da će projekat pametnog navodnjavanja poboljšati donošenje odluka u vezi sa navodnjavanjem. „Precizna poljoprivreda i pametne tehnologije doprinose i boljim prinosima, jer na osnovu podataka koje dobijamo sa postavljenih senzora i meteo stanice možemo sprovoditi adekvatne mere za navodnjavanje naših parcela i kultura koje uzgajamo“, rekao je Jašin.

Sanja Savić, vršilac dužnosti rukovodioca divizije MK Agriculture, izjavila je da primena najnovijih tehnologija omogućava natprosečne prinose na 13.000 hektara koje obrađuju, sa godišnjom proizvodnjom većom od 220.000 tona ratarskih i povrtarskih useva. „Posebno bih istakla da je više od 70% zemljišta koje obrađujemo pod sistemima za navodnjavanje“, dodala je Savić.

Image by rawpixel.com on Freepik

Divizija MK Agriculture, deo MK Group sistema, uključuje kompanije koje se bave:

  • ratarstvom
  • govedarstvom
  • proizvodnjom i preradom povrćaž
  • proizvodnjom i preradom voća
  • vinogradarstvom.

Ova divizija se fokusira na digitalizaciju poljoprivrede i kontinuirana ulaganja u sisteme za navodnjavanje i inovacije za povećanje produktivnosti.

Izvor: AgroTV