Naslovna Poljoprivreda Voćarstvo i povrtarstvo Pravilnik o podsticajima za investicije u višegodišnje zasade vinove loze

Pravilnik o podsticajima za investicije u višegodišnje zasade vinove loze

Najviši ukupan iznos podsticaja iznosi 80.000.000 dinara.

365
0
foto: Pixabay
foto: Pixabay

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede donelo je Pravilnik o podsticajima za investicije u fizičku imovinu poljoprivrednog gazdinstva kroz podršku podizanja višegodišnjih proizvodnih zasada vinove loze.

Ovim pravilnikom se propisuju vrste podsticaja za investicije u fizičku imovinu poljoprivrednog gazdinstva kroz podršku podizanja višegodišnjih proizvodnih zasada vinove loze, uslovi, način ostvarivanja prava na podsticaje, obrazac zahteva za ostvarivanje prava na podsticaje, maksimalni iznos podsticaja po korisniku i po vrsti pojedine mere.

Podsticaji se odnose na: fizičko-hemijsku analizu zemljšta sa preporukom đubrenja zemljišta za sadnju, izradu vinogradarskog projekta, pripremu, obradu zemljišta , kopanje jamića za sadnju i sadnju, nabavku sadnica vinove loze i nabavku naslona za proizvodnju zasada.

Pravo na podsticaj imaju lica koja su upisana u Registar poljoprivrednih gazdinstava, nalaze se u aktivnom statusu i ako su upisana u Vinogradarski registar. 

Ako je površina zasada koji je predmet zahteva minimum 0,3 hekata, ostvaruje se pravo na podsticaj.

Najviši ukupni iznos podsticaja koji korisnik podsticaja može da ostvari u jednoj kalendarskoj godini je 80.000.000 dinara.

Maksimalni iznosi podsticaja po vrsti pojedine mere jesu: za analizu zemljišta 200.000 dinara, za izradu vinogradarskog projekta 1.000.000 dinara, za pripremu zemljišta 20.000.000, za nabavku sadnica 30.000.000, za nabavku naslona, odnosno kolja 30.000.000 dinara.

Ako se podsticaji odnose na proizvodne zasade sa srpskim domaćim i odomaćenim sortama vinove loze, podsticaji se uvećavaju za 100.000 dinara po hektaru proizvodnog zasada vinove loze.

Ako se podsticaji odnose na proizvodne zasade vinove loze koji su u potpunosti podignuti na nadmorskim visinama iznad 200 m, odnosno na južnim ekspozicijama, odnosno na nagibu terena iznad 10º ili na terasiranim površinama, podsticaji se uvećavaju u iznosu od po 100.000 dinara po hektaru podignutog proizvodnog zasada vinove loze.

Postupak za ostvarivanje prava na podsticaje pokreće se podnošenjem zahteva za ostvarivanje prava na podsticaj u skladu sa Javnim pozivom, koji raspisuje Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede – Uprava za agrarna plaćanja za svaku kalendarsku godinu.

Za više informacija pogledajte ovde.