Naslovna Moderni agrar i savremena tehnologija Rakije, vina i razna pića ina: vesti za proizvođače alkoholnih napitaka

Rakije, vina i razna pića ina: vesti za proizvođače alkoholnih napitaka

104
0

Pričali smo o medu, dotakli smo se sajmova prehrambene industrije, ali svakako ne treba zapostaviti rakije, vina, piva i ostala „odrasla“ pića. Manifestacije vezane za proizvodnju alkoholnih napitaka, bilo blažih ili žestokih, takođe se nižu ove godine, i ovde valja pomenuti par na koje treba usmeriti delić pažnje. Prema tome, bacimo se na gro teksta.

Foto: Pixabay

Prijavljivanje proizvođača za ocenu kvaliteta na Poljoprivrednom sajmu

Proizvođači jakih alkoholnih pića, likera i voćnih vina imaju mogućnost da do 27. februara prijave uzorke svojih proizvoda radi ocenjivanja kvaliteta na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu, saopšteno je na zvaničnom sajtu Novosadskog sajma. Sam poljoprivredni sajam u Novom Sadu, međunarodne prirode, održaće se ove godine u periodu od 18. do 23. maja.

Nakon prijave, uzorci će biti podvrgnuti ocenjivanju od strane komisije Novosadskog sajma, navodi se u obaveštenju, uz napomenu da se kvalitet proizvoda ocenjuje na gotovo svim manifestacijama Novosadskog sajma, a da se najopsežnije ocenjivanje sprovodi pred Međunarodni poljoprivredni sajam, gde se procenjuju proizvodi i usluge u 30 različitih kategorija.

Prepek dunjevace
Foto: screenshot youtube

U Iđošu održani 24. „Dani vina“

U organizaciji Udruženja vinara i vinogradara „Šasla“, u Iđošu su nedavno održani 24. „Dani vina“, pod pokroviteljstvom Grada Kikinde i Mesne zajednice.

Ove godine je stiglo 195 uzoraka različitih sorti vina iz Kikinde i okolnih sela, uključujući Mužlju, Čurug, Taraš, Temerin, Sremske Karlovce i Zrenjanin. Udruženje „Šasla“ je proglašeno pobednikom među lokalnim učesnicima, dok je gradski i ukupni pobednik manifestacije bio Nenad Miladinski iz Kikinde.

Photo by Tamara Malaniy on Unsplash

Gradonačelnik Kikinde, Nikola Lukač, zajedno sa svojim saradnicima i delegacijom iz poljskog grada Jaslo, prisustvovao je svečanom osvećenju vinograda porodice Stepanov, prošlogodišnjih pobednika, i potom otvorio pokrajinsku manifestaciju.

Lukač je istakao da Grad Kikinda dugi niz godina podržava ovu manifestaciju i lokalne vinare kako bi se očuvala tradicija proizvodnje visokokvalitetnih vina na ovom području. Dodao je da je Iđoš ponosan na ovaj događaj koji privlači mnogo posetilaca, a organizacija je svake godine sve bolja. Gosti iz Poljske su impresionirani načinom na koji Iđošani organizuju ovu manifestaciju po tradicionalnim običajima. Gradonačelnik je izrazio nadu da će buduće manifestacije biti još uspešnije i masovnije. Nagrade su dodeljene za osvojenih 40 zlatnih, 64 srebrnih i 63 bronzane medalje.

Foto: pixabay QuinceCreative

Predsednik Udruženja „Šasla“, Marko Mirkonj, izjavio je da su ponosni na kvalitet vina ove godine. Dodao je i da su neka vina zasluženo dobila zlatne medalje. Mesna nagrada dodeljena je iđoškom udruženju za kaberne sovinjon. Pritom je gradski i ukupni pobednik dobio nagradu za crno vino napravljeno od pet sorti grožđa. Miladinski je dodao da je, uprkos izazovima, uspeo da proizvede pobedničko vino od grožđa iz svog vinograda, koje je kombinacija sorti kaberne sovinjon, kaberne fran, merlo, frankovka i širaz.

Izvori: AgroTV (1, 2)