Naslovna Moderni agrar i savremena tehnologija Traktor na električni pogon?! Novosadski sajam i inovacije u mehanizaciji

Traktor na električni pogon?! Novosadski sajam i inovacije u mehanizaciji

179
0

Novosadski poljoprivredni sajam, koji se održava neverovatni 91. put, ugostiće i jednu mehaničku inovaciju – traktor na električni pogon. Saznajmo više u pasusima ispod.

Izvor: Sajam privrede SPREG – zvanični Fejsbuk profil

Novi traktor za nove paore

Najnoviji Međunarodni poljoprivredni sajam, najveći događaj na Novosadskom sajmu, zakazan je za period od 18. do 23. maja. Sve poznate komponente su u pripremi, među kojima značajno mesto zauzima Izložba poljoprivredne mehanizacije koju će predstaviti izlagači kako iz Srbije, tako i iz inostranstva – Italije, Turske, Austrije, Mađarske, Španije, Kine i Slovenije.

Poslovno udruženje uvoznika i izvoznika poljoprivredne mehanizacije tradicionalno je ključni deo Izložbe poljoprivredne mehanizacije. Na današnjoj konferenciji za novinare je saopšteno da će od 18 članica ovog udruženja, njih 17 učestvovati na Poljoprivrednom sajmu.

Izvor: Novosadski sajam – zvanična Fejsbuk stranica

Antanasković je naglasila kako je mehanizacija ukosnica Poljoprivrednog sajma. Dodala je kako Udruženje okuplja bezmalo 18 članica i da će ove godine nastupiti 17 članica koje su pripremile bogatu izložbu mehanizacije i operedelile se, u ne baš tako pogodnim uslovima na tržištu, na ovaj korak.

„Međutim, kako bi izašli u susret poljoprivrednicima i u nadi da će se poboljšati situacija na tržištu, očekujemo da ćemo u vreme Sajma imati konkretnije mere što se tiče subvencija kupovine mehanizacije,“ dodala je Antanasković. „Ali i da će poljoprivrednici biti u boljem položaju kako bi realizovali kupovinu. U odnosu na manifestacije u regionu, za naše Udruženje, ovo je jedna od najznačajnijih priredbi na Balkanu“.

Foto: Pixabay

Promocija domaćeg, u pravom svetlu

Između 300 i 400 različitih dobavljača su partneri Poslovnog udruženja, predstavljajući različite brendove. Među članicama se nalaze i proizvođači poljoprivredne mehanizacije koji su istovremeno izvoznici i učestvuju na međunarodnim sajmovima, promovišući našu industriju.

Antanasković je izjavila da će govoriti o novitetima i onome što su članice pripremile za nadolazeći 91. međunarodni poljoprivredni sajam. Ona je dodala da će početi s domaćim proizvođačem Fabrike poljoprivrednih mašina iz Boljevca, koji je jedan od ključnih proizvođača u domaćoj proizvodnji.

Photo by Ries Bosch on Unsplash

Takođe je napomenula da će pored njihovog standardnog asortimana, predstaviti i neke nove proizvode, posebno u vezi s kosačicama i malčerima, u partnerstvu s oko petnaest traktora SOLIS. Poseban kuriozitet, kako je istakla, biće predstavljanje robota AGRAR, koji je rezultat saradnje ove fabrike i Mašinskog fakulteta u Nišu, što prati trendove nove tehnologije.

Noviteti IMT-a i TAFE-a

Domaća firma IMT će predstaviti više premijera zahvaljujući saradnji s matičnom kompanijom TAFE. Nakon premijernog prikazivanja prototipova u Hanoveru, posetioci Poljoprivrednog sajma će imati priliku da vide traktor E30 na električni pogon, kao i traktor snage 55 KS koji koristi vodonik kao gorivo, dok će pod brendom IMT biti prikazan i traktor MAGNA po prvi put.

Izvor: Grad Kikinda

Marija Antanasković je istakla da su se potrudili da pripreme bogatu izložbu, što pokazuje da su članice istinski promotori novih tehnologija, dok istovremeno nude širok spektar proizvoda koji zadovoljavaju različite potrebe tržišta, s obzirom na raznolikost imanja.

Nikola Lovrić, generalni direktor Novosadskog sajma, izjavio je da su posvetili današnju konferenciju Poslovnom udruženju uvoznika i izvoznika poljoprivredne mehanizacije. On je istakao da su oni ključni partneri, bez kojih taj Sajam ne bi mogao da opstane godinama. Lovrić je dodao da oni nastupaju na više od 18 hiljada kvadrata, te da zajedno s njima organizuju sajmove uz izlagače koji predstavljaju najnovije i najmodernije modele iz celog sveta, a koji će biti prisutni i na predstojećem Međunarodnom poljoprivrednom sajmu.

Izvor: Grad Kruševac

Lovrić je dalje naglasio da će posetioci imati priliku da vide mnogo toga. Pored Izložbe mehanizacije, tu su i Izložba stoke, Izložba organskih proizvoda i proizvoda s oznakom geografskog porekla, kao i ‘Srpski kvalitet’, zatim piva zanatske proizvodnje. Takođe je napomenuo da će se ocena kvaliteta nastaviti, a da su pripremili mnogo sadržaja u Kongresnom centru.

Izvor: Biznis & Finansije