Naslovna Poljoprivreda Začinska paprika – nova ekonomska prilika u Srba

Začinska paprika – nova ekonomska prilika u Srba

92
0

Na manje od deset kilometara od Leskovca nalazi se Donja Lokošnica. U jesen celo selo crveni se od nanizanih venaca paprika. O ovom selu smo, svakako, pisali i ranije. I to nekolicinu puta, pride. Naime, čak i na globalnoj mapi trgovaca začinima ovo mesto ucrtano je crvenom bojom. Naposletku, upravo iz njega stiže jedna od najkvalitetnijih začinskih paprika na svetu.

Foto: Pixabay

Na ovim područjima, na primer, poznata horgoška mlevena paprika je poznata po svojoj kvaliteti. Stoga je gotovo nemoguće pronaći domaćinstvo koje se nije upustilo u ovaj profitabilan posao. Posebno u poslednje vreme, kada je cena kilograma začinske paprike dostigla čak i do 4.000 dinara.

„Naša paprika je najubava, bratac!“

Stanovnici s ponosom naglašavaju jedinstvenost svoje paprike, a neke porodice tvrde da se isto seme za uzgoj paprike prenosi s kolena na koleno.

Izvor: Donja Lokošnica – zvanična Fejsbuk stranica

Kada je reč o sušenom povrću iz Srbije, začinska paprika je dominantna u izvozu. Na globalnom nivou, najcenjenija paprika dolazi iz Mađarske, posebno iz okoline Segedina, kao i iz Srbije, naročito sa severa Vojvodine i iz mesta Donja Lokošnica u blizini Leskovca. „Tako da je, zbog kvaliteta, gro izvoza začinske paprike upravo sa ovih lokaliteta“, kaže profesor dr Žarko Ilin sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu.

Stručnjaci objašnjavaju da se mlevena začinska paprika proizvodi sušenjem i mlevenjem zrelih plodova odabranih sorti industrijske paprike. Boja ove paprike je osnovni pokazatelj kvaliteta i treba da bude intenzivna, bogata i crvena.

Izvor: Donja Lokošnica – zvanična Fejsbuk stranica

Ovaj začin je esencijalan u prehrambenoj industriji, te kompanije koje proizvode papriku u velikim količinama vrše merenja kako bi osigurale konzistentnost proizvoda i usklađenost sa standardima kvaliteta. „I naša i mađarska začinska paprika uglavnom se izvoze zbog popravke, španske, italijanske, argentinske, brazilske… Kao poboljšivači kvaliteta sa aspekta boje, ali i ukusa, mirisa i arome“, veli Ilin.

Proizvodnja znatno povećana

On ističe da su paprike sa ovih geografskih širina, dakle iz Srbije i Mađarske, obično znatno iznad 180 ASTA – jedinice koja meri boju paprike. U nekim godinama, boja paprike može čak doseći i do 300 ASTA. Kao poređenje, začinske paprike sa drugih svetskih lokacija obično imaju između 80 i 120 jedinica na ovoj skali.

Izvor: Donja Lokošnica – zvanična Fejsbuk stranica

U Srbiji se začinska paprika gaji na površini od 2.200 do 2.400 hektara, pri čemu se više od 60 odsto celokupne proizvodnje izveze. Proces sušenja se odvija u Novom Kneževcu, Horgošu, Kanjiži, Martonošu – najpoznatijim centrima paprikarstva u Vojvodini koji raspolažu velikim kapacitetima za preradu i iz kojih se najveće količine paprike izvoze.

„U poslednje vreme cena začinske paprike značajno je povećana. Potrošači se žale na cenu, ali realno godišnja potrošnja ne prelazi kilogram po domaćinstvu. Treba imati u vidu da je proizvođačima samo za sirovinu potrebno sedam kilograma ploda za kilogram mlevene paprike, uz sve ostale troškove koji su uvećani“, tvrdi Ilin.

Izvor: AgroTV