Naslovna Poljoprivreda Zaštita šećerne repe (ove savete poslušajte ako želite dobre prinose)

Zaštita šećerne repe (ove savete poslušajte ako želite dobre prinose)

138
0

Velike vrućine i nesigurnost oko padavina donose sa sobom nove probleme u proizvodnji šećerne repe, odnosno nove-stare probleme. Ovde smo, naravno, da pokrijemo ono što je ekonomski najvažnije poljoprivrednicima da primete. Saznajmo zajedno kako se repa može idealno zaštititi od različitih bolesti.

Image by Dorothe from Pixabay

Adekvatan prilazak zaštiti šećerne repe

Najznačajnija bolest šećerne repe u našim uslovima je pegavost lišća ili cerkospora. Ova bolest se pojavljuje svake godine u svim usevima, redovno izazivajući štete, posebno poslednjih godina zbog razvoja rezistentnosti gljive koja izaziva pegavost na određene fungicide. Zbog toga se strategija zaštite od ove opasne bolesti stalno menja i trenutno se zasniva na ranom sprečavanju zaraza u usevima kako bi se širenje pegavosti tokom leta držalo pod kontrolom, izbegao gubitak lisne mase, retrovegetacije i smanjenje prinosa. Pored sistemičnih fungicida, važno je koristiti i preventivne fungicide, među kojima su trenutno dostupne aktivne materije na bazi bakra.

Trenutno se u usevima šećerne repe, u zavisnosti od sorte i primenjene agrotehnike, primećuje prisustvo pega na do 20% biljaka.

Image by Leopictures from Pixabay

Iako ulazimo u tropski talas i nisu najavljene padavine, važno je imati na umu da su uslovi za proizvodnju u poslednjih desetak dana bili povoljni za razvoj patogena. Tokom prošle nedelje, automatske meteorološke stanice u usevima su, zavisno od lokacije, registrovale do 46 mm padavina, što je dovelo do pojave ne samo primarnih već i sekundarnih infekcija, pri čemu su na pegama prisutne konidije gljive. Zbog toga je sada ključno zaustaviti razvoj patogena, jer su gotovo do juče bili povoljni uslovi za infekcije.

Preporučuje se upotreba kombinacija preventivnih i sistemičnih fungicida:

  • Preventivni fungicidi: aktivne materije bakar-hidroksid ili bakar-oksid.
  • Sistemični fungicidi: aktivne materije fluopiram + protiokonazol, difenokonazol + fenpropidin ili protiokonazol + fenpropidin.
Izvor: Shutterstock/Anton Kozyrev

Cikade naviru – ovako pristupite!

Vizuelnim pregledom useva šećerne repe primećeno je prisustvo cikada, insekata koji mogu preneti razna oboljenja. Prošle godine su zabeleženi veliki problemi sa gumozom šećerne repe u Banatu i Sremu. Ako se u usevima šećerne repe uoči prisustvo cikada, preporučuje se upotreba nekog od registrovanih insekticida, naročito u područjima gde je prošle godine zabeležen visok procenat biljaka sa simptomima gumoze.

Neke od cikada za koje je potvrđeno ili se sumnja da prenose Stolbur fitoplazmu koja izaziva gumozu uključuju: Reptalus quinquecostatus i Hyalesthes obsoletus. Inače smo se dotakli cikada u prethodnim tekstovima ovih par sedmica, konkretno za druge kulture. Bacite pogled i na te članke, za svaki slučaj.

Izvor: Poljoprivrednik