Naslovna Poljoprivreda Kukuruz i suncokret desetkovani u Beočinskim selima

Kukuruz i suncokret desetkovani u Beočinskim selima

489
0

U selima Banoštor i Neštin ratarske kulture kao kukuruz i suncokret su pretrpeli stopostotnu štetu nakon naleta superćelijske oluje prošle nedelje. Šteta se još uvek procenjuje, a stradali su i usevi drugih voćarskih i povrtarskih kultura.

YouTube Screenshot:
Izvor: Radio-televizija Vojvodine

Kukuruz, suncokret, voće i vinogradi sravnjeni

Članica Opštinskog veća zadužena za poljoprivredu Dragana Šuvaković je u izjavi za RTV sumirala utiske o naletu oluje i štete načinjene usevima. „Možemo da kažemo da je opština preživela veliku štetu. I to ćemo sve imati, sumirane podatke sa terena, kada se svi građani prijave i kad budemo imali pravo stanje,“ istakla je Šuvaković. „Mogu da kažem da građani prijavljuju velike štete i u tom smislu smo im na raspolaganju. Ono što bih volela samo da kažem je da građani mogu da prijave svoje štete putem telefona opštine Beočin ili putem imejla. Takođe mogu da prijave i putem područnih mesnih zajednica.“

Kako ističe sagovornica, poljoprivrednici koji prijavljuju štetu u mesnim zajednicama dobiće obrazac gde će popuniti sve nužne podatke. „Od podataka što je potrebno to je ime i prezime, adresa na kojima se nalaze objekti, odnosno brojevi parcela, i minimum tri fotografije na kojima možemo da vidimo da je to ono što je stvarno za datu lokaciju autentično,“ zaključila je Šuvaković.

YouTube Screenshot:
Izvor: Radio-televizija Vojvodine

Rana prijava štete

Kukuruz i suncokret, kako javljaju lokalni ratari, su maltene pokošeni od siline nevremena. Sem ovih kultura, grožđe je takođe pretrpelo veliku štetu. Jedan vinogradar iz Banoštora je istakao da je loza sa sve žicom srušena, a da su stubovi polegli. Sagovornik je za RTV izjavio da se šteta procenjuje na 20.000 evra. Premda je svoj vinograd osigurao, tvrdio je da premija koju dobija neće pokriti celokupnu štetu.

Banoštor i Neštin su dva od mnogih vojvođanskih sela koja su izgubila velike količine prinosa nakon superćelijske oluje. Šteta se oseća i na stambenim objektima. Nekoliko opština je već oformilo komisije za procenu i sanaciju štete. Redovno se prijavljuju štete na usevima, pogotovo na kukuruzu i suncokretu, ali ni voćarske ni povrtarske kulture nisu bezbedne.

Izvor: RTV

Pogledajte i: Formiraju se komisije za procenu štete u naseljima Vojvodine, Voćari pretrpeli štetu od 25 miliona evra, Kukuruz u krizi zbog klimatskih nepogoda