Po izvozu žitarica Srbija u samom vrhu!

  581
  1305

  Na najvećem svetskom forumu u oblasti proizvodnje i trgovine žitaricama i uljaricama „Global Grain“, koji se održava u Ženevi od 14. do 16. novembra, Udruženje žita Srbije je prezentovalo analizu urađenu na osnovu podataka Ministarstva za poljoprivredu SAD.

  Prema ovoj analzi Srbija se kotira medju 10 najvećih izvoznika žitarica na svetu u periodu ekonomske 2014/2015. do 2016/2017.

  U izvozu kukuruza Srbija je na osmom mestu, dok je u izvozu pšenice na desetom, a u pogledu prinosa po hektaru je na visokom drugom mestu kada je u pitanju pšenica, odmah iza proseka Evropske unije, i na petom mestu u prinosu kukuruza po hektaru.

  Pored ovih podataka, koje je na konferenciji prezentovala Sunčica Savović, sekretar Udruženja Žita Srbije, takođe na konferenciji su predstavljeni i izvozni kapaciteti Srbije, kao i ključna tržišta na kojima se ove kulture plasiraju.

  Savović je istakla da su brojne prednosti naše zemlje kada je u pitanju trgovina i izvoz žitarica i uljarica – proizvodnja isključivo non-GMO kultura do mogućnosti transporta od Crnog mora do Severnog mora Panevropskim koridorom VII. Ali Srbiji su svakako potrebne i dodatne investicije kako bi se obezbedila veća efikasnost izvozne logistike i povezivanje rečnog, drumskog i železnickog saobraćaja, proširenje lučkih kapaciteta i izgradnju novih silosa, prvenstveno na Dunavu, kao i modernizaciju naše rečne flote, rekla je Savović.

  Na ovoj konferenciji učestvuje više od od 1.200 predstavnika 550 kompanija iz celog sveta, koji imaju priliku da čuju najnovije trendove i izazove u ovoj industriji.

   

  Izvor: Tanjug

   

  Prethodni tekstGajenje celera
  Sledeći tekstMladi izvoznici crvenog kupusa

  Коментари су затворени.