Trivan: poljoprivreda najveći zagađivač naše zemlje

  408
  0

  Na sesiji o životnoj sredini i lokalnom razvoju, u Beogradu, Ministar za zaštitu životne sredine Goran Trivan je rekao da je Srbija zapušteno i neuređeno mesto i da smo za to svi krivi.  A u prilog tome govori podatak da u Srbiji ima oko 5.000 deponija smeća i 709 lokacija zagađenog zemljišta.

  Trivan je apel uputio lokalnim samoupravama kako bi poljoprivrednicima, kao najvećim zagađivačima, obezbedili stručnu pomoć u korišćenju sredstava za zaštitu biljaka. Prosto je nedopustivo da se na našim njivama i dalje koriste neki preparati koji su u svetu odavno izbačeni iz upotrebe.

  Po ministrovim rečima, prioriteti u zaštiti životne sredine moraju biti prečišćavanje voda, rešavanje problema komunalnog otpada, remedijacija zemljišta i pošumljavanje.

  “ Za ulaganje u ekologiju u narednih 30 godina potrebno nam je 15 milijardi evra a oko 53% možemo dobiti od EU.“ – izjavio je Trivan, a preneo Dnevnik.

  Od lokalnih samouprava se zato traži da razmotre prioritete u zaštiti životne sredine i pripremaju projekte, bez kojih se ne mogu koristiti sredstva iz evropskih fondova.

  „Građane treba da ohrabrimo da prijavljuju one koji stvaraju divlje deponije, a postavićemo i kamere. Sve lokalne uprave su dužne da obezbede po jednog inspektora za zaštitu životne sredine“, – izjavio je Trivan.

  Prethodni tekstFutoška kupusijada – 27. i 28. oktobra
  Sledeći tekstLeskovac – formirana komisija za procenu štete od suše