Ima li birokratije i nakon smrti?

  845
  0

  Šta vas sve može zadesiti nakon smrti jednog od člana porodice je tema o kojoj vredi polemisati.  Pogotovo kada je reč o raspodeli imovine koja je ostala za pokojnikom i koju bi valjalo raspodeliti ravnopravno među članovima porodice.

  Braću Milojević iz Sikirice, čije je domaćinstvo posetila ekipa emisije Bolja zemlja, je nažalost, pogodila teška nesreća. Jovici i Aleksandru umro je otac, stub porodice, veliki poljoprivrednik i podrška u svakom smislu.

  Ova poljoprivredna porodica obrađuje 40 hektara zemlje, bavi se povrtarstvom i drži krupnu stoku. Braća Milojević su i nakon očeve smrti skladno podelili sve poslove. Jedan brat je zadužen za ratarstvo, a drugi za stočarstvo. Što bi se reklo, da je sreće pa da ih ima više takvih u Srbiji. Među braćom vlada harmonija, ne svađaju se oko imetka, majka je ta koja nasleđuje i za sve to potreban je jedan jedini papir na kom će to da se napiše.

  Ono u čemu je problem jeste da sud već šest meseci ne može da završi ostavinsku raspravu u kojoj nije ništa sporno. Zbog čega se još uvek čeka na ostavinsku raspravu i ko će uskoro preduzeti nešto po tom pitanju?

  Po rečima naših sagovornika, zbog ovog problema celokupno domaćinstvo je blokirano a braća ne mogu da dobiju subvencije. Da bi ovo domaćinstvo moglo da nastavi da živi kao i pre očeve smrti nedostaje papir koji ne mogu da dobiju od Paraćinskog suda.

  Ono što je preduzela porodica Milojević, a što savetujemo i vas ukoliko ste u sličnoj situaciji jeste da se  hitno obratite dopisom predsedniku suda, i da tražite da se predmet reši.

  Kako bi izbegli nepotrebno plaćanje poreza, braća Milojević će se na ostavinskoj raspravi (koja će nadamo se biti uskoro)  izjasniti da se ne prihvataju nasledstva i da je njihova majka naslednik celokupne imovine. Sve ostalo nakon toga može se rešiti ugovorom o poklonu.

  Mi se iskreno nadamo da će ova ostavinska rasprava uskoro dobiti svoj epilog i da će Paraćinski sud preduzeti neophodne korake.