Naslovna Zdrava Hrana Noćurak – cvet koji svaku nevolju tera od sebe

Noćurak – cvet koji svaku nevolju tera od sebe

6135
0

Ovaj cvet poznatiji je kao žuti noćurak (lat. Oenothera biennis). Ime mu je dao grčki istoričar i biolog Teofrast, 300. godine pre nove ere, jer njegov koren smanjuje želju za vinom i drugim alkoholnim pićem. Latinsko ime upravo to i znači – lovac na vino.

Ko je noćurak?

Domovina noćurka je Severna Amerika, ali uspeva i u drugim krajevima sveta sa umerenom klimom. U Evropi je biljka prisutna kao ukrasna. Cveta od aprila do oktobra.

Foto: Pixabay

Noćurak je dvogodišnja zeljasta biljka visine 1–1,5 metra. Prve godine razvija rozetu prizemnih listova, a druge cvetonosnu stabljiku. Njegova stabljika je uspravna i često razgranata, a povremeno ima crvene mrlje. Ima velike žute cvetove promera oko 6 cm. Oni privlače noćne leptirove koji ih oprašuju. Predivni žuti cvetovi otvaraju se tek u mraku i ostaju otvoreni tokom čitave noći. Pre jutra cvetovi uvenu, a već sledeće večeri novi cvetovi krase biljku. Po tome je i dobio narodni naziv noćurak.

Upotreba i lekovitost noćurka

U pojedinim zemljama noćurak se koristi i kao povrtarska biljka. Mlado lišće i koren se koriste kao salata ili varivo. Kao najvažnije farmakološke sastojke noćurak poseduje višestruko nezasićene masne kiseline: alfa-linoleinsku kiselinu, gama-linoleinsku kiselinu i oko 8% zasićenih masnih kiselina.

Foto: Indiamart

Alfa-linoleinska kiselina je esencijalna masna kiselina, što znači da je organizam ne proizvodi, već je moramo uneti spolja hranom. Gama-linoleinsku kiselinu, međutim, organizam može proizvesti iz hrane, ali samo pod idealnim uslovima, što se, nažalost, uz današnju ishranu gotovo graniči sa nemogućim.
Esencijalne masne kiseline poznate su po brojnim pozitivnim dejstvima na organizam. Štite od srčanih oboljenja, krvarenja u mozgu, visokog krvnog pritiska i dr. Organizam proizvodi gama-linoleinsku kiselinu prvenstveno iz linoleinske kiseline, a služi kao i izvor prostaglandina. Među prostaglandinima je najznačajniji prostaglandin E1 (PGE1), koji snižava krvni pritisak, smanjuje mogućnost nastanka krvnih ugrušaka, podržava funkciju imuniteta i reguliše moždane funkcije.
Manjak esencijalnih masnih kiselina dovodi do upalnih procesa na koži. Zato se preporučuje uzimanje noćurka kod hroničnih upalnih procesa i bolesti, poput psorijaze, raznih ekcema i neurodermitisa.
U farmaceutskoj industriji i narodnoj medicini najviše se koristi ulje noćurka. Ulje se dobija hladnim ceđenjem zrelih malih semenki. Koristi se oralnim putem u tretmanima sniženja holesterola, svih vrsta dijabetesa, hiperaktivnosti kod dece, multiple skleroze, aterosklerotičnih promena, u poboljšanju funkcija mozga, želudačnih tegoba.

Reguliše ravnotežu polnih hormona – estrogena i testosterona. Jedan je od saveznika u borbi protiv neplodnosti i impotencije, jer poboljšava cirkulaciju i omogućava bolji protok krvi u celom organizmu. Poseduje antioksidativno delovanje. Sprečava nastajanje i delovanje slobodnih radikala, koji su najčešći uzroci za starenje organizma i nastanak mnogih degenerativnih bolesti. Pomaže pri regulisanju telesne težine. Terapija uljem noćurka delotvorna je i protiv hroničnog umora.
Ulje noćurka posebno mesto ima kod tegoba karakterističnih za ženski organizam. Pomaže u menopauzi, kada se koristi kao prirodna terapija, tj. zamena za hormonsku terapiju i u olakšavanju predmenstrualnih tegoba. Ispitivanje koje je obuhvatilo sedamdeset žena u Velikoj Britaniji koje nisu mogle da se oslobode „mesečnih” tegoba, a kojima su tri puta dnevno davane doze od dve kapsule ulja noćurka, pokazalo je da 57% pacijentkinja više ne oseća simptome. Kod 22% se osetilo delimično poboljšanje, a samo kod 11% terapija nije dala rezultate.
Uzimanje noćurka se preporučuje prilikom terapija odvikavanja od alkohola. Alkohol sprečava pretvaranje linoleinske kiseline u gama-linoleinsku kiselinu, čime se smanjuje i nivo prostaglandina E1 u organizmu, što dovodi do depresije. Uzimanjem ulja noćurka smanjuje se depresija, a posredno i želja za alkoholom.

Način primene ulja noćurka

Preporuka je da se ulje noćurka uzima u dužem periodu, u najmanjem trajanju od tri meseca, posle čega se mogu primetiti poboljšanja kliničkih simptoma. Veoma dobro je ispitano i organizam ga odlično podnosi. Odraslima se preporučuje doza 4–6 g dnevno, odnosno 3 puta po mala kašika u toku jela, dok deci mlađoj od 12 godina preporučena doza je 2–4 g dnevno. Ulje se može uzimati direktno, pomešano sa mlekom ili sa drugim tečnostima ili u doziranim oblicima – kapsulama.

Foto: standardmedia

Ovo ulje veoma blagotvorno deluje na zdravlje i lepotu kože lica, pa ga veoma često možemo naći kao sastojak mnogih krema i losiona za čišćenje lica. Ako imate problema sa proširenim porama, aknama i crvenim flekama, jednostavno dva puta dnevno par kapi ovog ulja utrljajte na kožu i rezultate ćete primetiti veoma brzo.
Toksikološka ispitivanja su pokazala da masno ulje noćurka ne pokazuje akutnu toksičnost, što je i normalno, jer su dve osnovne komponentne prisutne u ulju noćurka prisutne i u drugim uljima koja se koriste u ishrani, kao i u majčinom mleku. Zbog nedostataka podataka o sigurnosti primene, tokom trudnoće treba ga izbegavati. Ali se može koristiti tokom dojenja.

Recepti

  • Čaj od žutog noćurka:

Usitnite kašičicu suvih listova noćurka i prelijte sa 2,5 dl ključale vode. Poklopite i ostavite da odstoji 5-10 minuta. Procedite i zasladite kašičicom meda, a topao čaj možete piti dva do tri puta dnevno.

  • Ulje:

Malu bocu rastrešeno napuniti cvetovima žutog noćurka i preliti ih kvalitetnim maslinovim uljem, tako da svi cvetovi budu preliveni. Bocu dobro začepiti i ostaviti nekoliko nedelja na suncu ili blizu izvora toplote. Posle izvesnog vremena ulje procediti kroz gazu.

  • Ulje od semena žutog noćurka:

Izgnječiti 4–5 kašika semena noćurka i preliti sa 2 dl bademovog ulja. Ostaviti da odstoji 7–10 dana, uz svakodnevno mućkanje, a onda procediti.

  • Losion od žutog noćurka:

Po dve kašike usitnjenih svežih listova i cvetova noćurka preliti sa 0,5 dl jabukovog sirćeta, zatvoriti i dobro promućkati. Ostaviti da odstoji 10–15 dana (uz svakodnevno mućkanje), a zatim procediti i u dobijenu tečnost dodati 1,5 dl destilovane vode.

  • Kupka:

Veliku posudu stabljika, listova i cvetova žutog noćurka ostaviti preko noći u hladnoj vodi. Pre kupanja zagrejati do ključanja i dodati vodi za kupanje. Ležati u kadi najmanje 20 minuta.