Naslovna Vesti Koliko može da se zaradi od sezonskih poslova u poljoprivredi?

Koliko može da se zaradi od sezonskih poslova u poljoprivredi?

1193
0

Svake godine, sa početkom leta, počinje i period sezonskih poslova. Sezonski rad u poljopriviredi ( podrazumevamo rad na njivama, u povrtnjacima, u voćnjacima, u vinogradima i slično) u Srbiji je veoma rasprostranjen.

Međutim, na osnovu nekih pređašnjih iskustava, za sezonski rad u poljoprivredi se češće odlučuju stariji, dok đaci i studenti se pre odlučuju da istovaraju kamione, lepe deklaracije ili pak, za sezonski rad u inostranstvu.

Zašto je to tako?

Zbog teških uslova i težine posla berača , mladi studenti i đaci često odustaju na pola radnog vremena. Mlađi se vode mišlju da iako je na nekim drugim sezonskim poslovima zarada manja, ruke ipak ostaju čiste i nema bojazni od sunca.

Pa nije ni čudo što se poslodavci sve više odlučuju za iskusne berače iz unutrašnjosti, kojima plaćaju prevoz i, eventualno, smeštaj.

Još jedan, od potencijalnih problema i razloga zbog kog se mladi ređe odlučuju za ovakve poslove je i zarada koja varira po ubranom kilogramu.

Status sezonca je „rak rana“, pre svega u voćarstvu i povrtarstvu, jer posao sezonskih radnika još uvek nije regulisan zakonom.

A šta je sa zakonom o sezonskim radnicima?

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović najavio je za novine Blic, da bi ove godine trebalo da bude usvojen Zakon o sezonskim radnicima u poljoprivredi. Time će se, kako je Nedimović naglasio, rešiti problem zapošljavanja ljudi u poljoprivredi.

Radnicima na privremenim i povremenim poslovima bi ubuduće po Zakonu o sezonskom radu trebalo da bude uplaćivan staž, čime bi se povećao broj sezonskih radnika u poljoprivredi.

Koliko može da se zaradi od sezonskih poslova u poljoprivredi?

Voćke poput malina, borovnica, breskvi, jagoda, jabuka za koje je potreban veliki broj berača otvaraju mogućnost zaposlenja. Vlasnici plantaža, generalno posmatrano, nude dnevnicu od 1.500 do 2.500 dinara.

Tako da za mesec dana sezonskog rada u voćnjaku radnik može da zaradi blizu 300 evra. Na branju borovnica, koje je teže i delikatnije nego branje drugog voća, može da se zaradi i do 4.000 dinara dnevno. Berači se traže širom Srbije, a velika ponuda poslova je u voćarskim krajevima, kao što je okolina Ivanjice, Arilja, Guče i Kosjerića, gde je veliki broj plantaža malina.

Prethodni tekstAfrička kuga svinja – brošure za veterinare, lovce i vlasnike
Sledeći tekstMirođija