Mlekari traže od države da im se isplate sve obaveze i to do 10. avgusta!

  1397
  0

  Mlekari iz Asocijacije proizvođača mleka Vojvodine su juče na sastanku izneli zaheve ministru poljoprivrede i zaštite životne sredine Branislavu Nedimoviću i predstavnicima velikih mlekara u Srbiji. Između ostalog, mlekari traže od države Srbije da se do 10. avgusta isplate sve obaveze od premija do subvencija, a to podrazumeva: premiju za mleko, za drugi kvartal, subvencije za genetsko unapređenje stočarstva i podsticaje za gorivo i đubrivo.

  Pored toga, mlekari žele od države da svim stočarima koji imaju grla starija od 24 meseca, tj. dve godine, za mlečna goveda isplati jednokratnu pomoć od 10.000 dinara.

  Suša i trenutna otkupna cena mleka, hrane dovela je do toga da stočari više ne mogu da proizvode. A prema rečima Sanje Bugarski, predsednika Asocijacije proizvođača mleka Vojvodine, sva dosadašnja ulaganja će otići u nepovrat ukoliko se bude odugovlačilo sa ovim merama. „Većina stočara će biti prisiljena da drastično smanji proizvodnju, a što je najgore, da smanji ili uništi matične zapate krava.“- rekla je Sanja Bugarski nakon održanog sastanka. Kako saznajemo mlekare planiraju da podignu cenu, ali o kojoj cifri se radi ne zna se tačno. Svaka mlekara će proizvoljno obavljati razgovore sa dobavljačima i plaćati.

  Mlekari su na sastanku tražili od nadležnih da se i deo državne zemlje u najkraćem roku dodeli stočarima. Kao i da se obavesti Uprava za veterinu o tome da je vakcinacija na visokim temperaturama štetna. Jedan od zahteva jeste i da se iznesu podaci Uprave za bilje o aflatoksinu, koji se nalaze na njivama. Ukoliko aflatoksin dospe u hranu proizvođači mleka će imati nesagledive posledice.

  “ Želimo da se preispita i poslovanje rada “ Vojvodina vode“ kako bi se utvrdili njihovi propusti i da se vrati novac od pljačke u prethodnim godinama“ – izjavila je Sanja, a prenose Novosti.

   

  Prethodni tekstObustava berbe – nema para ni za kupinu!
  Sledeći tekstKonkurs – subvencije za voćnjake i vinograde