Privredna komora Srbije – zabeležen rast izvoza voća

  443
  0

  Iz Sektora za poljoprivredu Privredne komore Srbije navode da je tokom prvih deset meseci 2017. godine domaća poljoprivreda i prehrambena industrija zabeležila rast izvoza od oko 3%, u odnosu na isti period prošle godine. Ove godine je zabeležen rast izvoza voća. Međutim, izazov i dalje ostaje tržište maline, zatim prevencija i zaštita od elementarnih nepogoda, kao i razvoj prerađivačkih kapaciteta.

  ,,Godinu 2017. obeležio je rast izvoza u segmentu voća, što je svakako dobro. Permanentne su te tendencije i to je ono što je vredno pažnje. I pored nekih kritičnih momenata koje smo imali u prethodnim godinama, kao što su, na primer, kretanje cene rublje na ruskom tržištu, mi smo negde održali tu proizvodnju. Naravno tu je i ,negde da kažem, recikliranje nekih starih problema koji bi trebalo da se rešavaju. Mi radimo na njima već sada ‒ a to je problem maline i tržita malina, koja imaju svoju krizu i na svetskom nivou.” ‒ izjavio je za AgroDan Veljko Jovanović iz Sektora za poljoprivredu PKS.

  Ove godine, kao i poslednjih nekoliko decenija, suša je imala jak uticaj na ekonomiju svih zemalja u regionu, kao i na životnu sredinu i društvo. Međutim, kako je naveo Jovanović, štete nisu bile drastične, kao što je to prvobitno bilo procenjeno. Ozbiljniju štetu su pretrpeli ratarski usevi.

  Jovanović je naglasio da PKS intezivno radi na podizanju lanaca vrednosti u poljoprivrednoj proizvodnji kroz strategiju pomoći i razvoja. Posebno se osvrnuo na primarnu poljoprivrednu proizvodnju koja je motivisana tržišnim potrebama.

   

  Prethodni tekstProkuplje: Vlada Japana ponovo pomaže
  Sledeći tekstBiljke: Gajimo ih u kući, a ne znamo koliko su otrovne?!