Naslovna Poljoprivreda Ratarstvo i šumarstvo Zašto je potrebna promena Zakona o poljoprivrednom zemljištu?

Zašto je potrebna promena Zakona o poljoprivrednom zemljištu?

611
0

Jutros je Ministar poljoprivrede Bransilav Nedimović na poljoprivrednom savetovanju “Dobar dan, domaćine”, u Novom Sadu, izjavio da će Zakon o poljoprivrednom zemljištu morati da se menja – ,,jer nas njegovo sprovođenje na terenu uverava na očigledne nedostatke.” Kao glavni nedostatak Nedimović je naveo poljoprivredno zemljište u državnom vlasništvu, kog gotovo da ni nema na istoku zemlje.

,, Ovde, u Vojvodini, postoji pravo prečeg zakupa za stočare, ali na istoku Srbije postoji velika količina stočnog fonda a stočari ne mogu da ostvare pravo na preči zakup – jer tamo nema državne zemlje. Na primer Knić, Kragujevac, nemaju pravo na preči zakup poljoprivrednog zemljišta. Zato moramo promeniti zakon,  ili će morati da se tim stočarima povećaju subvencije jer pravo prečeg zakupa ne otvaruju.”- izjavio je Nedimović, a preneo je dnevni list Danas.

Sada je, kako navodi Nedimović, najbitnije da se nastavi sa sistemima za navodnjavanje. U planu je da se do juna ove godine postavi 18 novih sistema za navodnjavanje. Što se tiče restitucije poljoprivrednog zemljišta, Nedimović je podsetio da je najveći deo završen I da je ostalo 100.000 hektara koje treba da se vrate.

Prethodni tekstSve veći broj izvoznika otkupljuje smznute maline iz uvoza!
Sledeći tekstPala cena svinja