Naslovna Poljoprivreda Demoralizacija pčelara – slaba prodaja meda, mizerna otkupna cena

Demoralizacija pčelara – slaba prodaja meda, mizerna otkupna cena

162
0

Iako je sezona u pčelarstvu bila zadovoljavajuća, pčelari ne mogu da budu zadovoljni zbog niske otkupne cene meda, tvrde pčelari u Kikindi.

Med od uljane repice se prodaje po ceni od 1,6 evra po kilogramu, dok je cena suncokretovog 1,8 evra po kilogramu. Niski prihodi i ograničena prodaja predstavljaju izazov za profesionalne pčelare, kao i potencijalne mlade entuzijaste koji razmišljaju o početku bavljenja pčelarstvom.

foto: Julijana El Omari
foto: Julijana El Omari

Pčelari u Kikindi izražavaju zabrinutost zbog trenutne situacije, naglašavajući da je ulaganje u pčelarstvo zahtevno, a zarada ispod očekivanja. Ovi izazovi dodatno demotivišu pčelarsku zajednicu.

Predsednik Udruženja pčelara Kikinde Miloš Jančić rezignirano govori o situaciji u kojoj se i on i njegove kolege širom Srbije nalaze. „Cena je, za sada 1,6 evra za uljanu repicu, dok je za suncokretov med 1,8 evra za kilogram. To je zaista jako mala cena, trebalo bi barem da je 2,5 ili 3 evra,“ veli nezadovoljno Jančić.

Photo by Anete Lusina: https://www.pexels.com/photo/crop-farmer-taking-honeycomb-from-beehive-5247969/

Može li se živeti od meda?

Cene opreme i potrošnog materijala u pčelarstvu su porasle za približno 50 procenata. Izostanak izvoza na evropsko tržište tokom gotovo dve godine doprinosi nedostatku motivacije među pčelarima da nastave proizvodnju i prodaju meda.

„Trenutno imam u svom vlasništvu oko 120 košnica. Iskreno, razmišljam da taj broj košnica smanjim na pola za početak, a ako ovakva cena meda ostane ubuduće, moraću da prestanem da se bavim pčelarstvom i da pređem na neki drugi posao, zbog loše otkupne cene i prodaje meda,“ dodaje Robert Gorča, Jančićev sameštanin i kolega pčelar.

Sagovornici RTV-a izveštavaju da je slična situacija prisutna širom zemlje, uključujući i njihove kolege u Rumuniji. Iako ove godine nije došlo do pomora, pčelari nisu zadovoljni tokom sezone. „Ova sezona je bila prosečna. Mnogi pčelari imali su dvadesetak kilogama po košnici. To bi bilo relativno dobro, da je cena odgovarajuća,“ veli Jančić.

Gorča se umnogome složio, dodajući svoje mišljenje o poražavajućim trendovima trenutnog pčelarstva. „Profesionalni pčelari, koji su imali više stotina košnica u svom vlasništvu, poklanjaju i prodaju svoje pčele. Prestaju da se bave pčelarstvom. Nažalost, mladi koji su počeli pre par godina da se bave pčelarstvom su u startu odustali zbog loše otkupne cene meda,“ zaključuje Gorča.

Stručni skup pčelara Vojvodine nedavno je raspravljao o niskoj otkupnoj ceni i nedovoljnoj prodaji, izražavajući zabrinutost da će uložena sredstva i ovoga puta teško biti povraćena u pripremi za narednu sezonu.

Izvor: AgroTV