Naslovna Blog „Najdomaćin 2023“: šta to čini jednog domaćina dobrim?

„Najdomaćin 2023“: šta to čini jednog domaćina dobrim?

149
0

Kako se polako inicijativa „Najdomaćin 2023“ zahuktava, sve više i više agrarnih proizvođača se prijavljuje i njihove priče se šire. Ovaj program, podsetićemo, ocenjuje najizuzetnijeg poljoprivrednika u pet kategorija. A nedavno je prva turneja obuhvatila centralnu Srbiju. Ovo je uključivalo i gradove iz različitih regija gde je veliki broj poljoprivrednika izrazio interes. Poseta Topoli okupila je vrhunske domaće proizvođače s posebnim naglaskom na očuvanje tradicije.

YouTube Screenshot
Izvor: Info LIGA Ivanjica

 „Najdomaćin 2023“ već beleži uspeh

Karavan u Topoli posetila je ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Jelena Tanasković, koja je razgovarala s lokalnim poljoprivrednicima. Jedna od njih, Radmila Arsenijević iz Topole, aktivna je voćarka i ima 3,5 hektara pod voćnjakom, dok njen suprug, Miloš, obrađuje dodatnih oko 4 hektara. Njihovo gazdinstvo se specijalizuje u uzgoju breskve, višnje, nektarine, kajsije i jabuke, a sve obrade obavljaju sami.

„Dobar domaćin je onaj koji to voli i radi sve sa ljubavlju. Mi radimo preradu sokova i džemova od svih naših voćkica sa našeg gazdinstva,“ veli Arsenijević, uz apel mladima da se polako vraćaju na selo. Kako dodaje, od agrara i dalje može pristojno da se živi.

med
YouTube Screenshot
Izvor: TV Sombor

Prisutne i „Najdomaćice“

Jelena Mitrović, članica Udruženja žena Rajkovac, prisustvovala je Karavanu. Ona se bavi stočarstvom, a izdvojila je međusobno druženje kao jednu od ključnih aktivnosti Udruženja. Maja Radović iz istog udruženja je medijima u detalj pojasnila čime se tačno bave.

„Rajkovac je najmanje selo u opštini Topola, broji svega 39 kuća, a pola žena odatle je već u našem udruženju pošto nas ima 17 članica. Mi smo relativno skoro počeli da se bavimo prezentacijom naših proizvoda, a udruženje smo osnovali 2019. Od tada se trudimo da na najbolji mogući način pokažemo šta sve naše žene znaju. Trudimo se da sačuvamo nešto od tradicije od zaborava, kao što je vuna i proizvodi od vune, ali i uopšte pletenje. Svaka žena se bavi proizvodnjom zimnice ili nekim ručnim radom i to je osnova našeg udruženja,“ veli Mitrović.

Adama

U Udruženje pristupaju žene iz različitih sela, ne samo iz Rajkovca, što je potvrdila i Vesna Đukić iz Kloke. Ona se bavi stočarstvom, organskom proizvodnjom za lične potrebe i drugim poljoprivrednim aktivnostima. Članice uključuju i penzionerke koje se trude biti korisne i doprineti radu Udruženja, što je važno za seosku ženu, prema rečima Verice Stevanović. Na događaju su prisustvovali i članovi Učeničke zadruge, koju je opisala Jelena Belojica, izjavljujući da trenutno ima oko 50 učenika. Udruženje je nastalo iz ideje starijih učenika poljoprivrednih smerova, s ciljem da postanu prepoznatljivi u Srbiji i možda i šire.

Sofija Pavlović je na sve ovo dodala da su oni mala preduzetnička akcija koja se od 2019. godine bavi preradom i obradom proizvoda. „Imamo naše domaće džemove, pire od jabuke, za koje smo osvojili prvo mesto. Bavimo se i prodajom pića. Imamo domaći sok od jabuke i sirup od lista smokve i nane,“ veli Pavlović.

Izvor: Blic