Naslovna Moderni agrar i savremena tehnologija Navodnjavanje voćnjaka i primena feromonskih klopki protiv štetočina

Navodnjavanje voćnjaka i primena feromonskih klopki protiv štetočina

74
0

Ako uzgajate bilo voće, bilo povrće, na pravom ste mestu. Ovde pokrivamo navodnjavanje voćnjaka i primenu feromonskih klopki u borbi protiv štetnih insekata u povrtarstvu. Idemo jedno po jedno.

Image by toodlingstudio from Pixabay

Prvo navodnjavanje

Milan Perić, voćar iz sela Masloševo u okolini Topole i Kragujevca, istakao je da agrometeorološki uslovi od početka voćarske sezone ne pogoduju zasadima u Šumadiji, s voćem već sada suočenim s sušom koja će negativno uticati na kvalitet roda u ovoj sezoni. Perić je dodao da su voćari u okolini Topole i Kragujevca, koji su opremljeni sistemima za navodnjavanje, već započeli proces zalivanja pre skoro mesec dana.

On je naglasio da je za ovo doba godine suša izrazito izražena te da je zima protekla bez padavina i bila izuzetno topla. Perić je dalje objasnio da su u njihovim zasadima već počeli s zalivanjem pre 20 dana, čak i tokom proleća, perioda koji bi inače trebao biti kišovit. On je upozorio da će se oni koji nemaju pristup sistemima za navodnjavanje ili drugim metodama zalivanja suočiti s velikim izazovima ove godine.

Foto: Pixabay

Savetodavci za voćarstvo ukazuju da ovogodišnja suša nije tipična za Šumadiju. Danko Petrović, savetodavac za voćarstvo i vinogradarstvo iz Kragujevca, naglašava da suša predstavlja trenutno najveći problem u ovogodišnjoj voćarskoj sezoni, s izuzetno malom zimskom akumulacijom vlage u zemljištu i nedostatkom kiša tokom proleća. On upozorava da bi ova situacija mogla dovesti do problema u kvalitetu plodova.

Osim suše, početak sezone karakteriše i rani početak vegetacije, što je rezultiralo formiranjem plodova pre vremena, a pojedini mikrolokaliteti su pretrpeli štetu od pozdnih prolećnih mrazeva, što je uzrokovalo oštećenja na plodovima, listovima i lastarima. Voćari se nadaju da će maj doneti više kiše, prisećajući se prošlogodišnjeg izuzetno kišovitog maja koji je doprineo natapanju dubljih slojeva zemlje pre letnjih suša.

Izvor: Shutterstock/Alchemist from India

Onda instaliranje feromonskih klopki

Feromonske klopke su alatke u borbi protiv štetnih insekata, koristeći njihove feromone kao sredstvo za privlačenje. Feromoni, kao hemijske supstance koje insekti koriste za komunikaciju unutar iste vrste, igraju ključnu ulogu u ovoj tehnici. Mogu biti pasivne u obliku lepljivih ploča ili aktivne u obliku elektronskih klopki sa senzorima. Postavljanje feromonskih klopki u zaštićenom prostoru omogućava rano otkrivanje prisustva štetnih insekata, čime se sprečava da problem postane ozbiljan.

Zoran Lazarov, savetodavac za ratarstvo u vranjskoj PSSS, prokomentarisao je primenu ovih klopki. On ističe da dotične ciljaju specifične vrste štetnih insekata, smanjujući tako rizik od hvatanja korisnih organizama. On takođe napominje da su feromonske klopke ekološki prihvatljivije od hemijskih sredstava, jer ciljaju samo određene štetne insekte, smanjujući potrebu za širokom upotrebom hemijskih sredstava koja mogu negativno uticati na okolinu i biološku raznolikost.

Izvor: Shutterstock/fuujin

Lazarov naglašava da postavljanje feromonskih klopki može predstavljati početni trošak. Ali i pored toga, primena istih može dugoročno rezultirati smanjenjem potrebe za upotrebom skupih pesticida i drugih kontrolnih mera. A to ima pozitivan uticaj na zemljište, vodu i vazduh. On ističe da su feromonske klopke obično sigurne i ne dovode do pojave rezistentnosti kod štetnih insekata na pesticide. Data metoda se jako razlikuje od uobičajenih primena hemijskih sredstava za suzbijanje štetočina. To sprečava potrebu za korišćenjem sve jačih pesticida kako bi se postigao isti učinak.

Izvori: Dobro jutro (1, 2)