Naslovna Poljoprivreda Kukuruz i eratično aprilsko vreme: šta je paorima činiti?

Kukuruz i eratično aprilsko vreme: šta je paorima činiti?

83
0

Veliki pad temperature i kiša neće imati uticaja na tek posejani kukuruz ukoliko se temperatura ne spusti ispod nule, kažu stručnjaci. Jedan od upitanih i upućenih stručnjaka je dr Goran Bekavac s Instituta za ratarstvo i povrtarstvo u Novom Sadu.

Image by wal_172619 from Pixabay

„Ne verujem da će u ravničarskim krajevima pasti sneg, niti da će temperatura biti ispod nule. Ako se desi neki ozbiljan mraz, a kukuruz je nikao, naravno da treba pratiti stanje na parceli. Ali ne treba odmah reagovati i presejavati jer bi to bi bila najveća greška. Mi ćemo naravno pratiti dalja dešavanja i shodno tome izaći sa nekim predlozima“, veli dr Bekavac.

Kukuruz će možda imati i dobre prinose ove sezone

U nastavku izjave, dr Bekavac je izneo prognoze o količini padavina koje su ukazivale na očekivanih pet, šest, pa najviše osam litara kiše, što je relativno malo. Istakao je da čak i ako u narednim danima ne padne oko 20 litara kiše, problem će i dalje ostati isti. „Štaviše taj problem može da eskalira zato što bi tih dvadesetak litara verovatno bilo dovoljno da zrno proklija i krene u razvoj. I onda, ako ponovo naiđe sušan period, ta mlada biljka se neće dovoljno ukoreniti i onda može da propadne“, dodao je.

kukuruz
Photo by engin akyurt on Unsplash

On ukazuje na potpunu suprotnost ove godine u poređenju s prethodnom, kada su ljudi čekali dolazak toplijeg vremena. Prošla godina bila je hladna i kišovita, što je otežalo rad poljoprivrednicima, dok sada imamo situaciju u kojoj praktično nije bilo ozbiljnijih padavina od početka godine. Pritom i izražava zabrinutost da je pred nama veoma teška godina.

Kada je reč o optimalnim vremenima za setvu, ističe da ceo april predstavlja optimalni period. Najbolji rezultati se obično postižu setvom između 5. i 20. aprila, pri čemu je krajnji rok 25. april.

Iako su se u medijima proteklih dana pojavile različite informacije, Bekavac naglašava da u Srbiji nismo imali ranu setvu, jer je neophodno pratiti prognoze vremena, stanje zemljišta, vlažnost i temperaturu te na osnovu toga delovati.

A šta dalje?

Prema njegovim rečima, neki poljoprivrednici su eksperimentisali sa setvom u prvoj nedelji marta. To su više bili probni pokušaji da se proceni da li je prerano za setvu, s obzirom na toplije vreme bez mrazeva… On smatra da će možda neki od tih poljoprivrednika imati uspeha, ali stručno gledano, ovo je suviše rano. Preporučivali smo da se setva pomera na početak aprila, eventualno jedna nedelja krajem marta, ali nikako ranije. Bekavac ne očekuje značajne promene ove sezone u površinama pod kukuruzom, koje su, kako kaže, uvek relativno stabilne, krećući se između 900.000 i milion hektara.

kukuruz setva

Dodaje da postoje minimalna pomeranja površina, koja uglavnom zavise od cene u prethodnoj godini, posebno pšenice, suncokreta i soje. Ističe da fluktuacije u površinama ostalih useva znatno variraju.

Na berzi je nedavno sklopljen prvi terminski ugovor za kukuruz iz roda 2024. godine. Podsećamo, zaključen je po ceni od 16,52 dinara po kilogramu bez PDV-a. Međutim, Bekavac smatra da je prerano govoriti o predviđanjima situacije na tržištu kukuruza na osnovu ove cene. Ipak, treba uzeti u obzir i da setva još nije ni obavljena. Podseća na 2012. godinu kada su prinose kukuruza značajno smanjile suše, ističući potrebu za oprezom u prognozama dok se ne vidi kako će se razvijati generativna faza rasta biljaka.

Upozorava da treba biti oprezan da se ne plaše poljoprivrednici, posebno zbog visokih ulaganja koja su potrebna. Posebno je naglasio da su troškovi proizvodnje značajni. Postavlja pitanje šta će se dogoditi ako se ponovo suočimo sa sušom i izostankom prinosa.

Izvor: Politika